Val sänker hopp om enat Cypern

- 19/04/2009, 20:56 -

Återföreningsskeptiska nationalister var starkast i det turkcypriotiska valet.

De återföreningsskeptiska nationalisterna gick starkt i söndagens turkcypriotiska parlamentsval. Det sänker EU:s och FN:s hopp om ett enat Cypern.

Den turkcypriotiske premiärministern Mehmet Ali Talats parti CTP fick under 30 procent av rösterna, enligt en redovisning när över hälften av rösterna räknats på söndagskvällen.

Nationalistiska UBP såg ut att hamna på knappt 45 procent av rösterna, och är därmed återigen områdets dominerande politiska kraft.

UBP motsätter sig FN:s och EU:s planer på ett enande av Medelhavsön, och förespråkar i stället en tvåstatslösning.

Valet hålls nästan exakt fem år efter folkomröstningen då turkcyprioterna röstade ja till återföreningsplanen men grekcyprioternas röster fick den att falla. Därmed var det ett delat Cypern som någon vecka senare, i maj 2004, gick med i EU.

Återföreningsarbetet består just nu av att Talat och hans södra motpart, president Demetris Christofias, träffas varje vecka. Talat har målet att återföreningen ska kunna genomföras lagom till ett planerat turkcypriotiskt presidentval om ett år.

Egentligen skulle söndagens parlamentsval också ha hållits 2010, men det flyttades i hopp om att ge Talat mer tyngd vid förhandlingsbordet.

Cypern delades 1974 i en turkiskhållen del i norr och en grekiskkontrollerad sydlig del.

Skrivet av: