Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Perus regering avgår efter skandal

Nyheter | 11/10/2008 06:00

Perus president accepterade premiärministerns avskedsansökan.

Perus president Alan Garcia accepterade på fredagen premiärminister Jorge del Castillos avskedsansökan och kommer att ombilda regeringen.

Skandalen går ända in i Garcias parti Apra. Oppositionen har krävt att Garcia ombildar regeringen sedan ljudupptagningar kopplat partimedlemmar till en plan att styra lukrativa oljekontrakt till favoriserade spekulanter i utbyte mot mutor.

Garcia, en stark anhängare av marknadskrafter och utländska investeringar ,har fått se sina opinionssiffror falla till rekordlåga 19 procent trots ökad ekonomisk tillväxt.

Presidenten har beslutat att acceptera en kollektiv avskedsansökan från vår regering, sade del Castillo.

Del Castillo, Garcias högra hand, nämndes i de ljudupptagna samtalen som en av de inblandade i korruptionsskandalen. Han har också haft långa möten med Apra-medlemmar som arbetat som lobbyister och deltagit i auktionerna. Del Castillo förnekar dock att han gjort något fel.

Gruv- och energiminister Juan Valdivia har redan tvingats att avgå, liksom två tjänstemän på departementet.

Perus kongress har röstat för att alla olje- och gaskoncessioner beviljade sedan 2006 ska detaljgranskas. Det handlar om tiotals kontrakt som Peru har slutit med utländska oljebolag.

Skrivet av: