Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

ETA-komplott mot kungen bekräftas

Nyheter | 13/04/2009 17:33

ETA har haft planer på att försöka döda kung Juan Carlos.

Spaniens regering bekräftar att den baskiska separatiströrelsen ETA haft planer på att försöka döda kung Juan Carlos.

Den baskiska tidningen El Correro Digital skrev i sin nätupplaga på söndagen att ETA skulle ha planerat att skjuta ned kungens flygplan med en raket. Detaljer om attentatsplaner ska ha funnits på ett antal cd-skivor som tillhörde ETA och som upptäcktes 2004.

Även några ministrar i regeringen fanns bland de potentiella målen för en planerad raketattack.

Polisen hittade cd-skivorna i den franska staden Saint-Michel, nära den spanska gränsen, tillsammans med resterna av en raket som troligen hade provskjutits.

Inrikesminister Alfredo Pérez Rubalcaba sade till journalister att uppgifterna var korrekta, men hävdade att det rört sig om en "teoretisk studie" och att organisationen aldrig haft några konkreta planer.

De baskiska separatisterna ser kung Juan Carlos som en symbol för det centraliserade Spanien de bekämpar. I resten av landet är kungen brett respekterad för sina insatser för att stärka demokratin efter diktatorn Francisco Francos död 1975.

ETA anklagas för 825 mord under sin 40 år långa väpnade kamp för ett självständigt Baskien.

Skrivet av: