LTTE begär hjälp av Röda Korset

- 21/04/2009, 15:13 -

Rebellerna anklagar Sri Lanka för att använda civila som mänskliga sköldar.

Rebellerna i Tamilska Eelams befrielsetigrar, LTTE, anklagar Sri Lankas regeringsarmé för att använda tamilska civila som mänskliga sköldar och begär hjälp från Internationella rödakorskommittén, ICRC, för att evakuera skadade.

Men Sri Lankas försvarsdepartement förnekar kategoriskt LTTE:s anklagelse om att civila beskjuts.

– Det är fullständigt falskt, hävdade en talesman för försvarsdepartementet till AFP.

– De gör dessa falska anklagelser för att de är nära nederlag.

Regeringssidan anklagar i sin tur LTTE för att hålla civila som gisslan, och hävdar att gerillan i måndags dödade 17 civila som försökte fly området.

Inga journalister eller andra oberoende bedömare släpps in i konfliktområdet på norra Sri Lanka.

Enligt regeringssidan kan 30 000 civila finnas kvar i det rebellkontrollerade området. Men FN varnar för att antalet kan vara dubbelt så stort och säger att riskerna med ett storskaligt anfall är stora.

– Situationen är inget annat än katastrofal, säger ICRC:s högste operative chef Pierre Krähenbühl.

Enligt LTTE befinner sig gerillans ledare Vellupilai Prabhakaran i stridsområdet och leder striderna mot den lankesiska armén.

En annan företrädare för gerillan säger att den vägrar kapitulera.

– LTTE ger sig aldrig. Vi ska kämpa och vi är säkra på att vi ska vinna med det tamilska folkets hjälp, sade Seevaratnam Puleedevan, chef för en avdelning inom LTTE.

Gerillan anklagar regeringsarmén för att ha dödat över 1 000 civila och skadat ytterligare 2 300 under häftiga strider i går, rapporterar AFP.

Sri Lankas armé uppger att strömmen av civila som flyr från gerillakontrollerat område i nordöstra delen av landet fortsätter.

– Vi har registrerat 39 081 personer som kom i går, sade en militärtalesman, och tillade att civila fortsatte komma även på tisdagen.

Massflykten från krigszonen utlöstes i går sedan president Mahinda Rajapaksa givit rebellerna och deras ledare Vellupilai Prabhakaran ultimatum att ge upp. Tidsfristen löpte ut klockan halv nio på förmiddagen svensk tid.

Skrivet av: