Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israels armé friar sig själv

Nyheter | 22/04/2009 17:11

De "uppträdde i enlighet med internationell rätt".

Den israeliska armén (IDF) "uppträdde i enlighet med internationell rätt" under kriget i Gaza i januari, konstaterar armén själv, efter att i fem utredningar ha gått igenom sin egen verksamhet.

Armén "upprätthöll en hög professionell och moralisk nivå" konstaterar IDF, som i gengäld anklagar motståndarna för att ha "minerat sina hus med sprängmedel, skjutit från skolor där deras egna barn gick och använt sitt eget folk som mänskliga sköldar".

De fel som trots allt upptäckts uppgår till "ett väldigt litet antal" - bland annat tillslaget mot Zeitun-området i södra delen av Gaza stad där 21 personer dödades när israeliska styrkor slog till mot ett bostadshus i stället för ett närliggande vapenlager.

Dessa olyckliga incidenter kunde inte undvikas och inträffar i alla stridssituationer, sade biträdande stabschefen Dan Harel till journalister på onsdagen.

Enligt Harel skedde även arméns användande av fosforgranater "i enlighet med internationell människorätt". Nyttjandet av sådan ammunition är tillåtet på öppna slagfält för att lägga ut rökridåer, men är förbjudet i tätbefolkade områden. Bland andra människorättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch har tidigare riktat hård kritik mot hur Israel använde den vita fosforn.

Israels försvarsminister Ehud Barak kommenterade utredningarna med att de "bevisar att IDF är bland de mest moraliska arméerna i världen".

"IDF räds inte att utreda sig själv och därigenom bevis moralen i dess agerande" hette det i ett uttalande från Baraks kontor.

Även FN har dragit igång en utredning kring kriget i Gaza, ledd av den sydafrikanske domaren och forne krigsbrottsåklagaren Richard Goldstone. Israel har dock meddelat att man inte tänker samarbeta med den utredningen.

Skrivet av: