Donald Trump kolonisering Mars
Trump storsatsar för att ta människan till Mars tillsammans med NASA. - Foto: TT

Trump vill skicka människor till Mars – så skulle det vara att bo där

USAs president Donald Trump vill börja skicka människor till Mars. Vi på Nyheter24 har tagit reda på hur livet skulle kunna se ut på planeten.


Den 11:e december skrev USAs president Donald Trump under "Space Policy Directive 1". Ett direktiv som Trump hoppas ska leda till att amerikanare blir de första att faktiskt besöka Mars. Utöver Mars, så vill även presidenten besöka månen igen, något som mänskligheten inte gjort sedan 1972. 

Trump med miniatyrastronaut bildkälla: TT

Ett direktiv som ska sätta USA på kartan igen

För inte så länge sedan bekräftade NASA att det finns flytande vatten på Mars. Och trots att vi vet mer än någonsin om rymden, så är det idag allra vanligast att man samlar information genom att skicka upp obemannade rymdfarkoster, istället för att skicka upp faktiska astronauter. 

Men nu vill Donald Trump ändra på det, med hjälp av det nya direktivet, som han hoppas återigen ska sätta USA på kartan. 

NASA inte ensamma i racet

I årtionden har forskare och entrepenörer haft tankar om att vi eventuellt ska kunna bosätta oss på Mars, och nu förutspås det att vi om 13 år kommer att ha skickat de första astronauterna till planeten. I alla fall om vi ska tro på Mars One – ett kollektiv av forskare och rymdvetare som har som projekt att vara först på planeten.

En annan person som är med i tävlingen om att vara först på mars är Elon Musk. Hans företag SpaceX har gått ut med att de vill sätta igång den första mänskliga expeditionen till Mars, redan så tidigt som år 2024.

SpaceX tänkbara rymdfarkost Bildkälla: TT

Life on Mars?

Det är inte bara David Bowie som har föreställt sig hur ett liv på Mars skulle kunna se ut. Många forskare försöker också komma på hur det skulle gå till, praktiskt sätt. 

En teknik som skulle kunna göra Mars mer beboeligt är något som kallas för "terraformering". Det är mer eller mindre ett sätt att göra Mars mer lik jorden.

– "Man behöver inte bygga om Mars från grunden. Man värmer bara upp planeten och slänger några frön på marken” säger Chris Mckay till National Geographic.

Tyvärr är sannolikheten att du och jag någonsin kommer att kunna bo på Mars i princip obefintlig. Hela processen skulle ta cirka 1000 år, enligt National Geographic

Vad ska man göra under 1000 år då?

Överleva. Med tanke på miljöförstöringen och den press vi satt på vår nuvarande hemplanet så är det faktiskt inte ens säkert att vi lever då. Och om vi lyckas överleva till dess, så har vi en resa på minst 260 dagar att se fram emot, innan vi skulle nå Mars. 

Förutom att överleva resan dit, måste också bygga något typ av boende som klarar av planetens hårda  klimats – med stormar som blåser i hastigheter upp till 90(!) km/h och temperaturer som kan sjunka ner till -140 grader under vintern enligt NASA.

Den gröna räddningen

Trodde du att det var slut på utmaningar? Då får du tänka om. Vi måste ju också ha mat om vi ska överleva. Och för att se till att maten inte tar slut, så måste vi också se till att planeten blir självgående, exempelvis genom att plantera potatisplantor. 

Även om det är teoretiskt möjligt att odla växter på Mars som i filmen The Martian så måste vi fortfarande ha ännu mer tur med att forskare hittar en plats med rätt mängd mineraler och näring i planetens jord.

Men klarar vi allt det så är vi nästan... med betoning på nästan, i hamn. Ja, eller på Mars.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja bo på Mars?
Tack för din röst!
Senaste nytt

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

1 timme sedan
Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.