Torsdag 24 Jun
Stockholm

Gammalt lego kan skada ditt barn – innehåller farliga ämnen

Lego från 1970- och 1980-talet innehåller giftiga ämnen
Gamla Lego-bitar innehåller skadliga gifter. Foto: TT/FreePNG

Forskare som testat flera klassiska plastleksaker har kommit fram till att många av dem innehåller skadliga gifter. Särskilt legobitar i färgerna gult, rött och svart är de värsta bovarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ny forskning visar att gamla leksaker kan innehålla riktigt farliga ämnen. Och särskilt en klassiker pekas ut som den farligaste.

Nämligen lego.

"Gammalt" lego kan vara skadligt främst för barn. Bild: TT

Omkring 200 plastleksaker har testats av forskare vid brittiska University of Plymouth. Materialet bestod av leksaker som samlades in från folks hem, förskolor samt från second hand-butiker. Resultatet visade att flera leksaker innehöll skadliga ämnen – varav många som långt överskrider de gränsnivåer som finns inom EU.

– Leksaker på den tiden testades inte och de används fortfarande – särskilt om de gått i arv, säger Dr Andrew Turner, en av forskarna bakom studien, till BBC.

Särskilt lego från 1970- och 1980-talet pekas ut bland de platsleksaker som innebär absolut störst risk – och särskilt om det är små barn som stoppar leksakerna i munnen.

Forskarna kom också fram till att vissa färger var överrepresenterade bland de legobitar som innehåller giftiga ämnen. Forskarna varnar särskilt för äldre leksaker som har färgerna gul, röd och svart.

Den här klassiska Lego-bilden är tagen 1987. Hur mycket här är giftigt tro? Bild: TT

I leksakerna upptäcktes bland annat höga halter av ämnen som antimion, barium, brom, kadmium, krom, bly och selen.

Tänk på det när du handlar leksaker på second hand! Moderna Lego-leksaker utsätts för tester för att förhindra risk för giftiga ämnen, men förr i tiden hade man, som sagt, inte samma rutiner.

Läs också om en dödlig växt som blivit allt vanligare i Sverige de senaste åren.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du Lego från 1970-talet hemma?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela