Fredag 16 Apr
Stockholm

Därför har vissa personer kallare händer än andra

Brukar du ha kalla händer?
Därför har vissa personer kallare händer än andra. Foto: TT/Shutterstock

Är du ofta kall om händerna och mer frusen än andra? Forskning kan ha kommit fram till varför det är så. Den nya studien visar nämligen att muskelmassan är viktigare än hur mycket fett man har på kroppen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har du alltid kalla händer? Och tycker att dina händer är mycket kallare än andra personers händer?

Nyligen publicerades en studie som gjordes på universitet i Cambridge som visade att muskelmassan var viktigare än hur mycket fett man hade på kroppen när det kommer till kroppstemperatur, skriver Science Daily.

Det var 114 personer mellan åldrarna 18 och 50 år som deltog i studien. Det man gjorde var att mäta deras muskelmassa och mängden fett på kroppen. 

I tre minuter hade de sina händer i vatten som var iskallt, efter det undersöktes det, med hjälp av en värmekamera, hur snabbt det gick för personerna att bli varma igen. 

Resultatet? Personerna som hade mer muskelmassa var de som blev varma snabbast igen, jämfört med de som hade mindre. 

Muskelmassa är viktigare än hur mycket fett man har
Muskelmassan visade sig vara viktigare än hur mycket fett man har på kroppen. Bildkälla: TT

Så här säger Stephanie Payne, forskare, till Science Daily:

– Vi ville studera kroppsstorleken och kroppssammansättningens inverkan på värmeförlust och uppvärmning i händerna för att avgöra om de påverkar handtemperaturen och fingerfärdighet under kalla förhållanden.

Eftersom kvinnor och barn är benägna att ha mindre muskelmassa tycker forskarna att till exempel vinterkläder bör marknadsföras med det i åtanke. 

"Vi har alltid trott att fett fungerar som isolering var den mest avgörande faktorn för värmereglering, men det är faktiskt musklerna som har den viktiga rollen. 

Kroppen är ett fantastiskt, dynamiskt system som använder muskler för att generera värme för att hålla resten av kroppen varm, inklusive dina händer" skriver forskarna. 

Så om du har kallare händer än andra kanske det kan bero på det!

Oymyakon i Ryssland är världens kallaste by – se de kyliga bilderna här!

Är det så att du fryser typ hela tiden? Då kan du läsa om anledningar till varför det är så. Visste du hur många minuter du klarar i kylan innan din kropp slutar fungera? Om inte så kan du läsa om det här!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du vara kall om händerna?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela