Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I vilken ålder börjar man egentligen få könshår?

- 02/03/2018, 16:07

Att komma i puberteten kan vara jobbigt för en del, men för andra inte alls. Men har du koll på vad som händer i kroppen under puberteten? Bland annat så börjar könshåret att växa.

Puberteten – en del tyckte det var jobbigt och andra inte. Om du är äldre kommer du säkert ihåg hur det var, eller så du är i puberteten just nu.

När man hamnar i puberteten, som sätts igång av hormoner, börjar det hända flera saker i kroppen. Till exempel att man får bröst, mens och hår börjar växa på kroppen. 

Killar börjar få skäggväxt, hår på bröstet och även ryggen. Det börjar även att växa hår under armarna, och på andra ställen.

Men när börjar man att få könshår då? Jo, det börjar alltså växa när man hamnar i puberteten. 

För killar brukar det vara mellan 11-14 år och för tjejer så brukar det vara lite tidigare, mellan 8 och 13 år. När du hamnar i puberteten är faktiskt ärftligt till stor del, men hur du mår kan också påverka det så det kan vara tidigare eller senare. 

Om man inte har fått några pubertetstecken när man är 14 år så kallas det för "sen pubertet". Då kan man kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning eller skolsköterskan själv, eller göra det tillsammans med en förälder. Om puberteten är för tidig kan du också kontakta ovanstående, skriver UMO.

Ung kille i puberteten kollar sig i spegeln
En del tyckte det var jobbigt och andra inte, att komma i puberteten. Bildkälla: Shutterstock

Nyheter24 har tidigare skrivit om vanliga myter kring könshår – här kan här kan du läsa mer om myterna om könshår. En av myterna är att könshåret skulle skydda mot könssjukdomar. Vilket inte stämmer, då håret faktiskt en perfekt plats för både bra och dåliga bakterier att växa.

Men när du rakar dig är det större risk att få könssjukdomar, något som vi skrivit om tidigare. Främst könsjukdomar smittas genom slemhinna mot slemhinna, hud mot slemhinna eller hud mot hud.

– Det gäller inte alla könssjukdomar, men det finns definitivt en ökad risk för herpes och kondylom, har Johan Nilsson, sjuksköterska och sexualupplysare på UMO.se, för Nyheter24.

– När man rakar sig är det nästan oundvikligt att inte skrapa lite av det översta hudlagret. Det kanske inte syns så länge man inte får besvär, men även om man inte märker det så skrapar man en del av sin hud, säger Johan och fortsätter:

Om du har rakat könshåret någon gång så kanske du har märkt att det kan klia lite efteråt? Om du vill läsa om hur det kommer sig så kan du göra det här. Där kan du även läsa om hur du kan undvika det! Nyheter24 har även skrivit om 11 vanligaste frågorna killar ställer om puberteten, läs mer om det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du det var jobbigt med puberteten?