När pojkar når puberteten börjar de producera spermier och få utlösning
Under puberteten händer den en massa grejer i kroppen. Att få utlösning är en av dem. - Foto: Shutterstock (Montage)

När är det vanligt att få sin första utlösning?

Som ung finns det säkert en hel del som en undrar och oroar sig för inför puberteten – som när är det "normalt" att få sin första utlösning till exempel? Det har Nyheter24 svar på.


Förr eller senare drabbar puberteten oss alla – som ett väntat brev på posten.

Som ung kan det finnas många frågor och kanske till och med oro inför och under puberteten. 

Puberteten innebär många kroppsliga och mentala förändringar. Brösten börjar växa, rösten förändras och hår dyker upp på olika ställer. Kroppen förbereder sig helt enkelt för att bli könsmogen.

Spermier börjar produceras i 13-15 årsåldern.Bild: Shutterstock

Pojkar, eller personer med penis, är könsmogna när de har börjat producera spermier. Detta händer runt 13-15 års ålder, men hos vissa sker det snabbare och för andra senare, skriver UMO.se.

När kroppen börjar producera sperma blir även testiklarna större. Under den här tiden kan man få flera nattliga utlösningar, något som drabbar några bara ett fåtal gånger medan andra lever med det regelbundet i flera år.

I en utlösning finns det flera miljoner spermier – men det utgör egentligen bara en väldigt liten del av sädesvätskan i sig. En sats innehåller dessutom tre till fem milliliter vätska. 

Spermierna bildas i testiklarna och mognar i bitestiklarna, en process som tar ungefär två och en halv månad. De andra delarna i sädesvätskan bildas i sädesblåsorna och prostatakörteln, skriver UMO.

Trots detta kan penisbärare få utlösning innan spermierna ens har börjat produceras i kroppen. Det är dock helt individuellt om och när det kan ske.

Spermier bildas i testiklarna och mognar i bitestiklarna. Bild: Shutterstock

När spermier har börjat produceras innebär det att man kan göra någon gravid om man har sex. Använd alltid kondom för att skydda dig och din partner mot oönskad graviditet och könssjukdomar.

Har du fler frågor om puberteten? Nyheter24 har tagit reda på vad killar och tjejer undrar allra mest om kroppen – och har svaren.

Läs mer här om hur du vet om förhuden är för trång, varför testiklarna är olika stora och om vita prickar på snoppen. Missa heller inte att läsa om huruvida din bh påverkar din bröststorlek, om du kan bli gravid när du har mens och vad du ska göra om du inte vet om du vill vara kille eller tjej. Allt det kan du läsa här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du kommit in i puberteten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man död i villabrand

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

1 timme sedan
Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

1 timme sedan
Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.