Det här händer när du får sendrag
Vet du vad som händer när man får sendrag? - Foto: Shutterstock

Sendrag - varför får vi det och vad händer?

Att få sendrag i foten eller vaden kan göra riktigt ont, speciellt om man vaknar av det mitt i natten. Men varför får vi sendrag, vad kan man göra åt det och är det farligt? Här är svaren på frågorna du säkert ställt dig om muskelkramp.


Du kanske har vaknat mitt i natten och känner att muskeln i vaden drar ihop sig? Eller när du helt plötsligt får sendrag i foten och har ingen aning om vad du ska göra på grund av att det gör så fruktansvärt ont? Nyheter24 reder ut vad det kan bero på.

Varför får man sendrag?

Ja, att ha muskelkramp eller sendrag är inge vidare. Men varför får man det, vad kan man göra åt det och är det farligt? 

Det som händer när du får muskelkramp är alltså att din muskel helt plötsligt drar ihop sig. Ofta kommer det innan du somnar eller när du sover.

Men det är inte farligt eller skadligt för dina muskler att få det. Vilket kan vara skönt att veta. Det är faktiskt något som kan hända för alla, men om du är gravid eller lite äldre så är det vanligare. 

Vad händer när man får sendrag? Bildkälla: Shutterstock

Sendrag kallas det när du får det under foten eller i vaden. Något du kan göra för att undvika det är att stretcha regelbundet. 

Om du äter vätskedrivande läkemedel kan det bidra till att du lättare får muskelkramp. Något som kanske kan vara orsaken, även om det är ovanligt, är olika sjukdomar. 

Du kan även få muskelkramp om du har tränat och överansträngt en muskel. Har du stått, legat eller suttit i en obekväm position under en lite längre tid kan du även få muskelkramp. 

Det som händer är som sagt att din muskel drar ihop sig snabbt och det bruka ofta gå över på ett par minuter.

Vad kan man göra åt sendrag?

Om du får sendrag i vaden kan du böja upp din fot och på så sätt sträcka ut muskeln. Du kan också testa att försiktigt sträcka ut eller massera muskeln. Men om det är så att du ofta får muskelkramp så kan du kontakta din vårdcentral. 

Källa: 1177.

Du kanske också vill läsa om vad som händer med din kropp när du blir dumpadhär kan du läsa mer om det. Eller vad som händer i din kropp när du har mensisåfall kan du läsa mer om det här

/
Har du haft sendrag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så många miljoner håvar Arlas toppar in

Palestinska grupper: Enad front mot Israel

De palestinska grupperingarna Fatah och Hamas ska sträva efter ett "enhetligt agerande" i konflikten med Israel. Det säger deras representanter efter ett samtal i Rysslands huvudstad Moskva.

Så många ansöker om skuldsanering hos Kronofogden: ”Oroande”

Under 2023 ökade svenska folkets skulder till Kronofogden rejält. Under samma period ökade även antalet ansökningar om skuldsanering till myndigheten.

Malmöbo köpte vapen från dansk dödsskjutning

Mordvapnet från en dödsskjutning i Köpenhamn hittades senare av polis i en lägenhet i Malmö. En 24-årig man har åtalats för grovt vapenbrott, rapporterar Sydsvenskan.

Utredning vill strypa partipolitiska lotterier

Regeringens utredare föreslår skärpta regler för partilotterier. Förslaget kan slå hårt mot Socialdemokraterna som får in stora pengar på sin försäljning.

Nolltillväxt i Brasilien

Det så kallade tillväxtlandet Brasilien befinner sig i stagnation. Landets bruttonationalprodukt (BNP) växte inte alls under fjärde kvartalet i fjol jämfört med kvartalet före.