Måndag 27 Jun
Stockholm

Så vet du om någon är attraherad av dig – enligt forskning

Attraktion – par som myser
Forskningen levererar empiriska bevis på hur människor beter sig när man känner attraktion. Foto: Collage Shutterstock

Det har hänt. Du har träffat en person du verkligen är intresserad av – men hur vet du om personen är lika attraherad av dig? Det har forskningen ett svar på så leta efter de här detaljerna – och se upp för de här myterna om attraktion.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hur vet du säkert att någon är attraherad av dig? På riktigt – försök svara på den frågan. Eller gör inte det. För nu har forskningen kommit fram till ett svar åt dig. 

Blir det en bra dejt? Bild: Shutterstock

Studien kommer från University of Dayton i Ohio, USA, och publicerades tidigare i maj i den vetenskapliga psykologitidskriften Psychological Bulletin. Där beskrivs den som den "mest omfattande analysen någonsin" i ämnet. 

Kort sammanfattat går studien ut på att forska i vad kroppen ger ifrån sig för kroppsliga signaler när vi känner en stark attraktion inför en annan person. Forskarna kollade på över 50 empiriska studier som fokuserat på attraktion och kroppslig kommunikation. Dessutom har forskarna kollat på kulturella och samhälleliga skillnader världen över.

De kroppsliga signalerna ser lika ut över i princip hela världen. Bild: Shutterstock

Det finns några få signaler som är universella – alltså att de förekommer i samband med attraktion över i princip hela världen. De kroppsliga signalerna är ögonkontakt, ett leende, skratt och att påbörja en konversation. Det låter kanske simpelt – och det kanske är för att de här beteendena är djupt rotade i alla människor över hela världen.

– Det finns särskilda former av beteende som är associerade till att gilla någon. Samma beteenden kan hittas i kulturer över hela världen, säger R Matthew Montoya, som varit arbetsledare för studien, enligt IFL Science.

Sen så finns det en hel del myter kring kroppsligt beteende kopplat till attraktion. Du kan bland annat stryka att göra en stereotypisk "hair flip" från listan. Till samma lista av myter tillhör också att lyfta på ögonbrynen, att göra gester med händerna, att dra i kläderna samt att luta sig mot ens kärleksintresse. De har alltså ingen vetenskaplig grund kopplad till attraktion. Men visste du att många män attraheras av färgen röd? Det kan du läsa mer om här.

Den ikoniska rörelsen "hair flip" har ingen vetenskaplig grund för uppvisad attraktion. Bild: Pixabay

När det kommer till västerländsk kultur där Sverige ingår så hittas också signaler som att nicka och att härma den andres beteende som starka indikatorer på attraktion. Andra signaler som studierna hittade som indikerade påbörjat förtroende var att närma sig den andra personen fysiskt och ett märkbart intresse av att prata med personen.

Kort sammanfattat så gör vi helt enkelt saker med målet att personen vi gillar ska lita på oss. Även om mycket känns hyfsat självklart så kan den här studien bevisa vilka signaler du ska kolla efter på första dejten. Liknande beteenden kan också uppvisa ett genuint intresse av att någon är intresserad av dig som vän – eller när någon försöker sälja något till dig.

Att närma sig någon uppvisar ett genuint intresse av att lära känna personen. Inte så konstigt va? Bild: Shutterstock

För summan av studien är att det är ett spektrum av kroppsliga signaler som uppvisar intresse för en annan person. Och det behöver, krångligt nog, inte enbart vara fysisk attraktion.

Vill du läsa hela studien finns den här.

Läs också om vad dina sexdrömmar betyder egentligen här. Eller om du är på ett annat humör kan du läsa om de vanligaste orsakerna till att ett förhållande kraschar här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Lärde du dig något nytt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.