Blodprov och medicinsk utveckling
Cancer, hiv, diabetes och alzheimer kan vara ett minne blott. - Foto: Shutterstock, Lise Åserud/Scanpix/TT, Erik Nylander/TT, Fredrik Sandberg/Scanpix/TT

4 obotliga sjukdomar som snart kan försvinna helt

Tack vare medicinsk forskning finns möjligheten att sjukdomar som cancer, diabetes och hiv kommer kunna botas – och kanske inom en snar framtid.


Att få en diagnos som antingen är livslång eller svårbehandlad kan givetvis vara riktigt tufft. Men tänk vad snabbt den medicinska utvecklingen rör sig framåt. Sjukdomar som hiv och diabetes var en gång i tiden dödsdomar, men idag är behandlingarna så effektiva att en person med diagnosen kan leva ett helt normalt liv.

De medicinska framstegen fortsätter och snart kan vissa sjukdomar vara ett minne blott – kanske om bara några år. Här är några diagnoser som kan få ett botemedel inom en snar framtid.

1. Cancer

Att få cancer är ett riktigt tufft besked. Beroende på var cancertumören finns i kroppen så är den olika svår att behandla. Lungcancer uppges vara den femte mest vanliga dödsorsaken globalt och bukspottkörtelcancer har en överlevnadschans på sju procent efter behandling, skriver forskningsinstitutet Cantargia

Här testas en patient för lungcancer. Bild: Lise Åserud/Scanpix/TT

Men faktum är att insatserna mot att hitta ett botemedel mot cancer är i full fart. Även om kemoterapi ofta är ett väldigt pålitligt sätt att döda cancerceller så har det ofta väldigt kraftiga biverkningar. Det görs ofta nya tester, senast 2017 då amerikanska myndigheter godkände Kymriah som använder patientens friska celler för att angripa cancerceller. Metoden var inte så framgångsrik som först förutspått, men är ett bevis för att forskarna inte ligger på latsidan.

Enligt Illustrerad Vetenskap spår cancerforskare att dödligheten till följd av cancer kommer minska med 15 procent år 2035. Svenska forskare vid Chalmers forskar på proteinläkemedel som ett sätt att bota cancer som väntas lanseras inom fem år – medan forskare vid Karolinska Institutet tror att det inom en snar framtid kommer att bli praxis att vaccinera sig mot cancer likt vi idag gör mot livmoderhalscancer. 

2. Diabetes

Diabetes är en autoimmun sjukdom som uppstår när bukspottkörtlarna slutar att producera insulin. Diabetesförbundet uppskattar att över 450 000 svenskar har diabetes typ 1 eller typ 2. Idag går det att leva ett hyfsat normalt liv då utrustningen att mäta blodsocker och ta sitt insulin ständigt uppgraderas och blir enklare att hantera. 

En patient med en fgm-mätare som mäter blodsocker. Bild: Erik Nylander/TT

Exakt vad som orsakat sjukdomen har länge fått forskarna att klia sig i huvudet. Särskilt med typ 1 som ofta uppstår i ung ålder utan någon relation till kost eller levnadssätt. Tills 2017 då forskare gjorde upptäckten att både möss och människor som hade diabetes hade en gemensam skadad cell, PD-L1, och ett botemedel skulle kunna vara att byta ut de skadade cellerna med friska i blodstamsceller. Resultatet var positivt när det testades på möss då många blev helt friska åtminstone i några år. Hos människor har det inte varit lika framgångsrikt, men forskningen är också väldigt ny, skriver SVT

3. HIV

En HIV-diagnos var en säker dödsdom när sjukdomen blev känd för allmänheten på 1980-talet. Men forskningen gick snabbt framåt och på 1990-talet lanserades medicin som gjorde sjukdomen enklare att leva med. Idag är bromsmedicinen som hiv-patienter tar så pass effektiv att antalet hiv-virus i kroppen är lika med nästan noll vilket gör att det är extremt liten chans att bli smittad, skriver Umo.se

Här testas ett vaccin mot hiv på Södersjukhuset i Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/Scanpix/TT

Däremot finns inget känt botemedel mot virusinfektionen, men forskningen börjar allt mer närma sig ett skydd i form av olika typer av behandlingar. 2016 fick en brittisk man genomgå en behandling i en forskningsstudie – och efteråt uppvisade han inga tecken på hiv. Behandlingen gick i tre steg genom att bland annat förhöja patientens immunförsvar, skriver Illustrerad Vetenskap

4. Alzheimer

Diagnosen Alzheimers sjukdom drabbar miljontals människor världen över och år 2050 tros omkring 107 människor lida av diagnosen, enligt en forskningsrapport

Alzheimer är en påfrestande sjukdom. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sjukdomen som uppvisar sig genom tidiga tecken på minnesförlust och som till slut via fysiska besvär leder till döden har länge ansetts vara obotlig. Men 2017 tog forskare vid Uppsala universitet fram en start till ett vaccin mot sjukdomen. 

– Efter flera misslyckanden verkar vi vara på rätt väg. Framsteg inom genetik, molekylärbiologi och klinisk medicin har bildat basen och det gör att vi har stora förhoppningar om att på sikt kunna stoppa sjukdomen, säger Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Förhoppningarna är att vaccinet ska finnas på marknaden inom några år, skriver Alzheimerfonden.

/
/
HIV
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att någon av sjukdomarna kommer att botas under din livstid?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.