Onsdag 19 Maj
Stockholm

Nasa: Snart susar en gigantisk asteroid förbi jorden

Snart susar en enorm asteroid förbi jorden.
Då susar en gigantisk asteroid förbi jorden. Foto: Pixabay, Wikimedia

Ny data från amerikanska rymdorganisationen Nasa visar att en gigantisk asteroid kommer att susa förbi jorden i nästan 30 000 kilometer i timmen – i slutet av november.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Många upplever nog rymden som ett enda stort mysterium. Det finns så många frågor, och så få svar. Visst?

I tusentals år har vi människor blickat uppåt och undrat vad tusan som pågår där uppe, och ännu vet vi inte allt. 

Men något som den amerikanska rymdorganisationen Nasa nu kan konstatera är att en gigantisk asteroid, i en fruktansvärt hög fart, kommer att susa förbi jorden inom kort, skriver Newsweek

Storleken, farten och avståndet

Asteroiden, som fått namnet 2006SF6, är en så kallad Apollo-asteroid. Det innebär att dess bana ligger förhållandevis nära jorden, och att en kollision med vår planet skulle skapa stor förödelse. 

Asteroider kommer nära jorden hela tiden, men det som skiljer 2006SF6 från andra stenar är att denna är riktigt stor, och att den kommer swisha förbi relativt nära jorden. Nasa bedömer att den är 300-600 meter i diameter, och att den färdas i galna 30 000 kilometer i timmen. 

Nasa beskriver avståndet mellan jorden och den ankommande rymdstenen som elva gånger avståndet mellan vår jorden och månen.

Asteroiden uppskattas att besöka utkanterna av jorden den 20 eller 21 november, och enligt Nasa är det "tur" att det inte finns någon risk att den kraschar in i jorden. 

Hade skapat stor förödelse

Rymdstenen hade nämligen kunnat skapa kraftig förödelse över ett mycket stort landområden, och hade mest sannolikt påverkat klimatet på jorden.

Senast som en asteroid av det här slaget passerade jorden var i februari tidigare i år. Enligt en rapport från Nasa kommer en ännu större asteroid komma nära jorden redan i mitten av januari nästa år – den kommer dock passera oss lite längre bort än 2006SF6.

Läs mer: Nu skickar NASA upp vin i rymden – i vetenskapens namn
Läs mer: Här är bilderna på rymdhissen som kostar 900 miljarder kronor

Skulle du vilja åka upp i rymden?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela