Ändra ditt mindset och träna på tre nya penga-vanor för att vinna med pengar!

Money Mindset eller din syn på pengar som det också kallas, är ofta det som gör skillnaden. Dvs den där lilla förändringen i ditt sätt att tänka och agera som får stor effekt att lyckas med din privatekonomi.

Du kan läsa hur många inlägg & böcker som helst om att skapa rutiner, vanor, du gå till banken för ekonomisk genomgång, eller köpa en kurs i privatekonomi. Men om du inte tror på att du är värd att lyckas, då menar jag verkligen tror på det, så kommer ingenting att fungera. 

Så börja att träna din hjärna nu (helst igår ) på att se på din ekonomi på ett nytt sätt. Så här kommer 3 stycken pengavanor du borde börja med IDAG!

1. Var brutalt ärlig! 
Eeehhh ok, vad menar jag med detta? Jo, det är dags att du är ärlig mot dig själv gällande ditt sparande, ditt spenderande och din skuldsättning. Har du testat att vara riktigt ärlig. Vi människor är nämligen kungar på att skylla ifrån oss, särskilt när det kommer till våra brister. Ställ dig ansikte mot ansikte med din PENGA-SANNING!

2. Leta efter olika sätt att spara pengar.
Börja med att göra en check gällande de stora bitarna som räntor, elavtal, mat och shopping vanor. Sen går du på de små sakerna som sätter guldkant på din tillvaro. Men jag kan lova dig att en to-go kaffe då och då är inte det som ger dig känslan av att vara fattig. Det handlar om hur OFTA du gör det.  

3. Prioritera ditt sparande!
Spara först och spendera sen. Eller ännu mer tydligt. Spara först, betala räkningar och skulder och sen får du spendera. Men snälla du, vänd inte på den steken. Om du prioriterar i rätt ordning kommer det snabbt att bli en vana jag lovar. 

Lycka till!

 

17 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Detta behöver jag! Det har liksom gått utför de senaste åren och jag måste ”fånga upp” mig själv o precis som du skriver ändra mitt Money mindset!!
    2021. Nu SKA det hända grejer. Både inom mig o med min ekonomi. ( OCH äktenskap som påverkats mycket av mitt ekonomiska beteende…)
    Tack!

      Å va härligt att mina tips tas emot på ett positivt sätt. Jaaa, tagga till inför 2021!!! Du verkar ha mycket att vinna på det. Hör av dig om jag kan hjälpa till!!!!
      /mathilda

    Det är så sant! Började i september med att försöka ”programmera” om hjärnan gällande ekonomin. Jag hade flera skylla-ifrån-mig-tankar tidigare: Ensamstående mamma med dyra tonåringar, etc etc.
    Nu är jag på väg! Inte utan bakslag och svackor men jag är på väg. Har tex för första gången någonsin (tror jag) i förväg sparat ihop till allt som julen kommer kosta mig! Inga köp på kredit i år! Bara den känslan, att vara förberedd och ha kontroll…den är oslagbar!
    Jag gör min månadsbudget och mina veckobudgetar. Jag sparar, betalar och spenderar. I den ordningen.
    Jag har fått så mycket inspiration från dig!
    Tack!
    Och God Jul

      Men vilken underbar läsning!!! Men hur skönt är det inte att vara förberedd till julen??
      Stort grattis till fin framgång
      Ha en underbar jul!!!!

    Såååå bra skrivet!!! Det där med att vara brutalt ärlig mot sig själv – det behövs. Man ursäktar sig och säger ”det var ju bara en gång”, ”det var ju bara därför..” osv.

    NO BULLSHIT, då har man svårt att vika undan när man ser sanningen i vitögat!!!

      Jajemen, ta ett snack med penga-sanningen. Det gör susen

      Jag ändrade mitt Mindset gällande pengar i början på detta året, efter många år av ekonomisk kris efter bla en konkurs. Jag satte ett sparmål och nådde det i oktober! Så nu ser jag verkligen fram emot nästa år! Tack för peppen

        Men wow vilken härlig läsning! Så glad för din skull. Kör hårt

    Tack för bra tips! Ska börja applicera dem nu, och är pepp på 2021, det SKA bli året jag tar kontroll. Nu jäklar. Jag tänker att ändrat beteende på den fronten genererar ringar på vattnet på livet i övrigt.

      Helt riktigt!!
      Härligt med en ekonomisk nystart .
      O ja, det blir så mycket energi till annat om ekonomin är i sin ordning!!

      Jajemen!! Facea penga-sanningen!
      Jobbigt först men befriande i längden

    Ser fram emot nästa års sammanfattning av min ekonomi, började i mitten av detta året att bokföra inkomster och utgifter och tycker bara det blir roligare och mer intressant för varje vecka att följa mitt spenderande. Superbra tips som alltid, och som vanligt, stort TACK för det du gör!

      Åååå va kul!!! Jag ska få göra mitt lilla ”bokslut” snart! Det är sååå roligt. Vad gick bra, vad gick sämre och sedan sätta upp nya mål

    Hej!

    Är pensionär första året 2020, lite svårt ställa om och till råg på allt fick både jag och min man corona , orka inte laga mat köpte färdigmat. Tycker jag haft go koll men det kan alltid bli bättre, har lite för stor matkostnad per månad för två personer . I och för sig bjuder jag mina barn på middag i bland men jag skall laga goda men billigare mat med grönsaker och kryddor kan man göra mycket.
    Tycker du är så härlig med dina mail verkligen peppande.
    Tack för i år och ser fram emot nästa år. Då skall här tas i med hårda nypor om ekonomin.

      Hej och tack snälla att du delade med dig. Ja det har och är fortfarande en prövande tid.
      Tack snälla för din fina kommentar och va roligt att du gillar mitt innehåll.
      God Jul och så hörs vi under 2021 igen

    Jag är supertaggad! Har precis gjort en budget som är kanske i snävaste laget men jag behöver verkligen komma ikapp mig nu efter för lång tid utan budget, covid, flytt och jul… bufferten börjar sina. Jag har bestämt mig för att inte impulsköpa något utan vänta och tänka efter, innan, om jag verkligen behöver den där. Jag har räknat med lite vardagslyx i min budget så jag hoppas att jag ska klara av att hålla den! Tusen tack för inspiration, råd och tips!

      Ursäkta att du inte fått svar tidigare!! Men grattis till att du gjort en budget. En budget kan vara jättesnäv, men glöm inte bort att ha en liten del ”funny-money”. annars riskerar din motivation att tryta. Varmt lycka till 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.