Så gör du en hållbar budget!

Du kommer ingenstans. Du ser inte poängen. Du ser inte de snabba framsteg som du vill ha. Du känner att din budget tar ifrån dig allt kul. Du känner dig skyldig när du spenderar trots att det du köper finns med i din budget.

Du har drabbats av det jag kallar ”BUDGETBRÄNDHET”.

Detta händer när din budget i grund och botten ses som ett förbud, poänglös eller bara allmänt tung. Du måste vända denna onda trend. Skapa dig en budget eller plan som är flexibel och realistisk för ditt liv.

Här är 3 sätt för att undvika budgetbrändhet:

  1. Budgetera för funnymoney. Se till att ha utrymme i din budget för det du eller din familj tycker är roligt i vardagen. Sätt av en liten del varje månad till ett konto för roligheter. Ge inte upp allt det som sätter guldkant på din tillvaro. Att ha en budget handlar inte om förbud, men det handlar om att sätta gränser och prioritera. Lär dig spendera mindre på det som inte är viktigt och gör utrymme för det som gör dig glad.
  2. Sätt inte livet på paus för att du ska hålla din budget. Ta dig tid för din ekonomi men låt inte din plan ta över hela ditt liv eller tankeverksamhet. Hitta balansen!
  3. Sätt ekonomiska mål som gör dig glad. Utvärdera de mål du har eller sätt upp nya. Målen ska göra dig glad och förväntansfull. Hitta ditt stora mål och ditt varför, samt sätt delmål på vägen och fira när du når dem.

Kom ihåg att det är du som har makten över dina pengar med total kontroll. Pengar är ett verktyg att använda för att skapa trygghet i livet, men det är inte pengarna i sig som gör dig lycklig. Men de underlättar.

/Mathilda

11 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag är så glad för de råd du bjuder på. Det har hjälpt mig oerhört mycket ❤️

      Så roligt att mina tips kommer till användning g och uppskattas. Blir så glad… På riktigt!!! ❤️❤️
      /mathilda

        Tack för dina goda råd, trots mina 65 år så är det härligt o peppande med dina bra råd. Önskar dug en God jul och ett gott nytt pr. /Agneta

          Men å tack snälla!! 2021 kommer bli kanonkul! Önskar dig detsamma

    Så bra att ta upp. När man börjar är det lätt att ge upp och bara strunta i det. Det tar sin tid… jag har inte hittat riktigt rätt balans än men är på väg och kontotricket är något jag försöker få in. Tycker det är svårt då vi i princip bara lever på min lön(-:
    Men tack för alla dina inlägg, kloka ord och pepp. Önskar dig en riktigt god jul och ett underbart 2021 ☀️

      Ja, alla har vi vår situation. Förstår att det kan bli trixigt. Men ge inte upp. Balansen kommer. Ju mer tricket sätter sig desto mindre behöver du tänka.
      God Jul och Gott nytt år!!
      ❤️❤️

    Ännu ett gäng supertips från dig fantastiska människa. Tack för de, kan säga att det här med ekonomi och budget kan dra en med så att man när/om man vaknar till inser att ”nu har jag nog blivit lite VÄL övernitisk och alldeles för hård MOT
    migsjälv”.
    Vilket är något jag upptäcker hos migsjälv med jämna mellanrum. Det är ju som sagt så otroligt kul å pyssla med sin ekonomi och se hur mycket man kan spara ihop att det blir lite beroendeframkallande. Så när man märker att oj oj nu börjar det bli lite väl snålt här, får man vända fokus och hitta på nåt annat kul en stund. Det är åtminstone det enda som funkat för min del hittills för att kunna låta bli att gå till extremt sparande. Vill ju leva nu också liksom

      Ååå jag kan känna igen mig. Det tog år från min tid som ensamstående (fanns inget utrymme för något kostsamt) till när jag träffade min man att vänja sig vid att pengarna inte behöver ligga på hög. Så länge man har sin budget och buffert så kan man spara och använda till allt man vill uppleva.
      Önskar dig en riktigt god jul!!
      /mathilda

    Tack för alla fina tips och idéer hur man skall tänka kring sin ekonomi, du är helt fantastisk Önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott nytt år ‍ Jag ser fram emot att följa dig under 2021 och se vad du bjuder på för smarta tips❣

    Wow vad jag känner igen symtomen. Började följa budget i september och det har gått jättebra. Men sista tiden har jag känt en stress och jag kan sitta i timmar att hitta minsta krona som inte stämmer överens. Så dags att hitta en balans och förmodligen lägga till lite ”funny money”. Kram och tack för inspiration

      Ja, funny money är anledningen till varför man har en budget. Eller i alla fall en av dem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.