Kan tandfen betala ut pengar i förskott?

Jag är ingen forskare utan nedan är bara mina egna reflektioner:-) Idag vill jag reflektera lite kring barn och pengar.

För några dagar sedan fick jag ett sånt roligt meddelande från en följare på Instagram:

”Varför är det att två barn som uppfostras på samma sätt kan bli så olika när det kommer till deras inställning till pengar? Är det så att vissa barn föds med en medfödd ekonomiskt tänkande, liknande hur vissa är introverta medan andra är extroverta?”

Hon berättade om sina två barn som, trots att de har fått samma uppfostran, skiljer sig som natt och dag när det gäller deras inställning till pengar.

Barns Olika Syn på Pengar

Den ena av följarens barn undrade om tandfen kunde betala ut pengarna i förskott för en lös tand (ha, ha, ha), medan den andra önskade sig pengar när hon fyllde fem för att spara till framtiden. Det mest intressanta är att dessa beteenden har fortsatt att prägla dem även när de nått övre tonåren.

Faktorer som Påverkar Barns Ekonomiska Tänkande

Först och främst kan genetik spela en roll. Liksom personlighetsdrag som introversion och extroversion kan vara delvis ärftliga, kan även tendensen att spara eller spendera vara delvis genetiskt betingad. Det har visat sig att det finns vissa genetiska faktorer som kan påverka en persons ekonomiska beteende. Men det är inte bara genetiken som påverkar vårt ekonomiska tänkande. Uppfostran och miljön spelar också en stor roll. Även om barnen i exemplet fick samma uppfostran, kan små skillnader i miljön, såsom olika upplevelser eller sociala influenser, ha påverkat deras syn på pengar och sparande. Dessutom kan individuella upplevelser och händelser under uppväxten påverka vårt ekonomiska beteende. Kanske har den äldre brodern haft erfarenheter som har gjort honom mer benägen att leva för dagen, medan den yngre systern har blivit inspirerad av andra exempel på sparande och ekonomisk planering.

Oavsett hur vårt ekonomiska tänkande har format sig under uppväxten är det aldrig för sent att förändra det som vuxen. Genom att reflektera över vad som verkligen är viktigt för oss och vårt liv, och att identifiera vårt ”varför”, kan vi börja omforma våra ekonomiska vanor och beteenden. Det handlar om att bestämma var vi vill att våra pengar ska gå och hur det speglar vårt sätt att leva och spendera. Så även om tandfen kanske inte kan betala ut pengar i förskott, kan vi som vuxna träna upp vår ekonomiska förmåga genom att förstå våra prioriteringar och arbeta mot våra mål. Det handlar om att skapa en ekonomisk plan som är i linje med våra värderingar och livsstil.

Jag har förövrigt en hel kategori som handlar om just barn och pengar om du vill läsa mer.

 

Ha nu en go helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.