Ska ont i halsen sabba mitt stora sparmål!

God förmiddag!

Kul att du har hittat hit till bloggen som gör det där stela ämnet pengar lite roligare. För det vet vi ju alla att vi svenskar pratar inte om pengar. Jo kanske när plötsligt elpriserna rusar, bolåneräntorna är obehagligt obekväma och matpriserna lever sitt eget liv. Ja, då börjar vi vrida på oss runt om i landet och ämnet nubbar våra läppar både i lunchrummet på jobbet, som hemma med din partner på ett helt nytt sätt.

Det är ju så att ingen kan ducka för sin ekonomi just nu. Man kan ducka under kortare perioder och många gjorde det under pandemin. Redan för 3 år sedan blev många svenskars ekonomi mer ansträngd. Men när restriktionerna släppte och många fick återgå till sitt arbete och företag började åter på nytt att anställa ja då kommer nästa smäll.

INFLATIONEN!  Detta tär hårt på vår ekonomi! Sakta men säkert minskar värdet på våra pengar och du får mindre att leva på. De senaste 4 åren har jag pratat så otroligt mycket om detta på mitt instagramkonto @overtillannat 

Det är så oerhört viktigt att man hela tiden tänker framåt i sin privatekonomi. När jag säger detta så möts jag ofta av ett påstående: Men hur kul är det? Man måste ju få leva i nuet också!

Känner du igen dig? Brukar du tänka så? Men vet du va, om du inte tänker framåt rent ekonomiskt så kommer du aldrig med riktigt gott samvete att leva i nuet. Jag ska visa dig på ett exempel.

I skrivandets stund sitter jag med datorn i sängen och surar! Jo jag vaknade nämligen med ont i halsen. Denna negativa nyhet kan jag ta alla dagar om året förutom när jag om 3 dagar ska få checka av ett av våra största sparmål på många år.

Hela familjen drar till Österrikiska alperna för en veckas skidåkning och förhoppningsvis även känna oss pigga och friska under tiden.  Men hur är detta möjligt i en brinnande inflation. Jo vi har de senaste 20 åren öronmärkt våra pengar. Varenda krona som kommer in i vår ekonomi får en uppgift. Inga pengar ligger och skvalpar utan en arbetsuppgift.

Grunden i detta tänk är att vi har ett flertal bankkonton som är förvaring av dessa pengar med olika syften. Som t.ex. denna resa. Pengarna för denna resa och framtida tänkta resor sitter på vårt konto Rese/nöjeskonto. Vi sparar varje månad in på detta konto och inga av dessa pengar får gå till fasta kostnader, mat eller shopping. De är öronmärkta för upplevelser för vår familj. Anledningen till att vi kan göra denna resa i brinnande inflation är att vi även under alla år byggt buffert i alla de andra kategorierna också.

På det här sättet bygger du en stabil ekonomi som fungerar som en krockkudde i tuffare ekonomiska tider. Oj, oj, oj, detta inlägg kan bli hur långt som helst men i stället hänvisar jag till ett tidigare blogginlägg ”7 bankkonton alla borde ha och varför”

Min rekommendation är att klicka in på detta blogginlägg och läsa samt börja följa mig på instagram för att få daglig inspiration till hur du även i framtiden kan ”leva i nuet” utan att samtidigt ha ont i magen:-)

Hej för nu!

/Mathilda

 

4 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hej Matilda!

    Jag har följt dig under snart två årstid och vilken inspiration du är, tillsammans med Emelie. Som ensamstående till två tonårsdöttrar är livet inte lätt men genom kontotricket som jag nu tillämpar till fullo (är inne på mitt andra år) kan jag sova gott om nätterna. Oroar mig inte för ekonomin och till sommaren åker vi på en efterlängtad utlandsresa. Tack för all inspiration och verktygen du gett mig!

      Å herregud va glad jag blir! Du inspirerade just mig att forsätta med det jag gör. Kämpa på och njut maximalt av solsemestern:-)

    Hej! Vill bara berätta att för 3 veckor sen hittade jag er podd o drog igång o lyssna på alla avsnitt från 1 o idag lyssna jag klart på sista. ? Jag har precis lämnat ett förhållande som satt mig i ekonomisk ostabilitet precis så som du pratar om att du var i också för många många år sen. Nu bor jag i en tvåa med min 10 åriga dotter hon har sovrum o jag har bäddsoffa. Och vi trivs så jädra bra. Och jag har börjat jobba med kontotricket för att få det bättre. Jag ska kämpa med detta för att få en trygghet i ekonomin igen.

      Ja kämpa på och implementera kontotricket. Det kommer bli så bra:-) JAg och min äldsta bodde i en 2:a i ca 3 år. Det fungerade toppen:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.