Barnens aktiviteter! En väl dold utgift!

Har du koll på vad dina barns aktiviteter kostar per år?

Erkänn nu:-) Det du tänker direkt är träning- och medlemsavgiften du betalar en gång per år.  Men att endast tänka avgiften för träningen är så fel ute. Mina hemmavarande barn utövar 4 st olika aktiviteter i helt olika prisklasser. Men bara den senaste veckan har vi betalt ut över 5000:- i kostnader kring dessa aktiviteter. Två av sporterna ligger absolut i den dyrare prisklassen och det är ridning för mellantjejen 15 år och hockey för minstingen på 11 år och därutöver är det fotboll och futsal. Vår äldsta dotter på 24 år har sedan länge flyttat hemifrån och betalar för sina egna aktiviteter…haha!

Ridningen betalas 2 ggr per termin och låg denna gång på 3900:- och grabbens hockey cup sista helgen i mars skulle betalas på 1100:-. Mastig summa som plötsligt ska ut. Men vi har en plan för detta. I våra beräkningar kring barnenes aktiviteter så har vi med tränings- och medlemsavgifter, utrustning, kläder, cupavgifter, avgifter för hopptävlingar. Det enda vi inte har med i denna kategori är bensinkostnaderna för allt körande till matcher och tävlingar. De pengarna förvaras i en annan kategori. I vår familj kostar våra barns aktiviteter ca 23000:-/år. Ändå är både jag och min man duktiga på att leta efter utrustning på second hand. 23000:-!!!  För oss är det mer än vad jag har ut i månadslön.  Detta kräver sin planering helt klart och är en post i vår ekonomi som har en hög prioritet. Men det vi gör är att vi öronmärker i vanlig ordning. Varje månad sätter vi av 2000:- till kategorin ”aktiviteter”. Pengarna får ett jobb och går inte iväg till något annat.

Ok, jag ställer frågan igen: Vet du vad dina barns aktiviteter kostar ert hushåll per år och hur gör du för att ha råd med detta? Kommentera gärna och berätta!

 

Hej för nu!

/Mathilda

7 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hej Matilda ?

    Jag försöker ha koll.
    T.o.m medlemskapet hade höjts förra året. Det visste jag heller inte om :/
    Det är svårt för att det dyker upp nya saker hela tiden. Som inte har nämnts om. Priserna variera i olika ändamål.
    Dottern spelar Handboll .
    Därav vet jag inte alls vad deras cuper kostar.
    Nästa år ska det göras en större utflykt. Priset har inte nämnts merän vad laget kommer ge rabatt på.
    Jag är ensamstående. Känner frustration.
    Hur och när ska jag ha koll när man inte vet något. Förräns någon/några månader innan.

    Hur gör ni för att ha koll på era barns aktiviteter i pengaväg ?

      Hej Malin!
      Jag håller helt och fullt med dig om detta. Det är precis som överskriften heter en ”väl dold utgift”. Den är svår att veta vad den kommer att kosta totalt.
      Jag gjorde som så att jag antog just kring cuper. JAg vet att de kommer, men jag vet inte fullt ut vad de kommer kosta. Sätt av ett månadsbelopp som kan kännas rimligt. Det är så mycket enklare att dela upp denna typ av kostnad i flera mindre bitar. Säg att medlemsavgiften ligger på 1500, utrustning och kläder 2000, 2 cuper om året inkl. övernattning och mat 3000, andra avgifter 1000. Det betyder att du behöver sätta av 625:-/månad för handbollen. Nu är detta bara ett exempel, har faktiskt ingen aning om vad sporten handboll kostar utan jag jämförde med min sons fotboll:-). Dela upp dessa stora kostnader i flera bitar och gärna på ett separat konto. Så mycket enklare. Varmt lycka till!

    Hej Matilda.
    Tack för svar.
    Jag har ett separat konto för aktiviteten ?
    Sporten är ganska dyr om man tänker efter .
    Tack för dina tips och råd.
    Ska titta över detta när jag har börjat och bli klarare i huvudet. Har åkt på en rejäl förkylning. :/
    Mvh Malin

    Min start med kontotricket började just med ett utgiftskonto för min sons alla aktiviteter. Hockeyn är klart dyrast (lite extra då han dessutom är målvakt..) men även pingis och fiol blir en del när allt kommer samtidigt. Som ensamstående har det varit tufft men sen jag började avsätta en summa varje månad är det inte alls lika jobbigt när fakturorna kommer för pengarna finns redan på kontot! Tiden tack för kontotricket och podden!

      Ett sååå bra konto att ha. Vi har ju också en hockeygrabb samt en dotter som rider. Man vet att det är dyrt, men det är ju dyrt på riktigt!! Så skönt att dela upp alla kostnader på varje månad istället. Tack och va kul att du gillar det jag gör:-)
      /Mathilda

    Vi lägger undan barnbidragen varje månad på separata konton. Dom pengarna ska gå till diverse aktiviteter, kläder samt ev. till någon liten present om de ska på kalas hos någon kompis. Nu går vår äldsta endast i simning, inte superdyrt. Runt 1100:- tror jag kostnaden gick på för en termin. Och minstingen har inte börjat i något än. 🙂

      Toppen initiativ att avsätta barnbidraget till där det gör riktigt bra nytta och glädje:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.