8 dåliga konsumtionsvanor som kan skada dig i längden.

Det är i tanken ganska enkelt!

Om du vill spara pengar (eller nå vilket ekonomiskt mål du än har) måste du hålla dina utgifter i schack. Dåliga utgiftsvanor kan skada dig i framtiden, om du inte tar kontroll över dem. Även om det kan verka svårt att kontrollera dina utgifter, är den goda nyheten att det är helt i din kontroll. Du har makten att spendera eller inte spendera. Du styr detta helt och hållet! Bra va?

Många har koll på sina fasta kostnader såsom hyra, el, bilen, mobiltelefon, men man glömmer de rörliga som konsumtion. Vad shoppar du för per månad? Eller ännu viktigare siffra. Vad shoppar du för per år? Hur stor del av din inkomst går till kläder, skor, inredning, hudvård, godis, dryck, julklappar och presenter? Det är inte många där ute som vet det. Jag vet att jag shoppade för 51312:- under 2022. Men då är shopping i min budget allt det där som inte är mat eller fasta/återkommande utgifter.

Ta en kik på ditt kontoutdrag och börja räkna. Hur många gånger per vecka drar du ditt kort egentligen? Om du är redo att börja ändra dina utgiftsvanor, bör du börja med den här listan. För både du och jag vet att det finns stora hål som behöver fyllas i de flesta svenskars ekonomi i dessa inflationstider.  Jag delar med mig av 10 dåliga konsumtionsvanor som kommer att skada dig.?

8 dåliga konsumtionsvanor som kommer att skada dig

#1 – Spendera pengar innan du har dem 

Jag pratar inte bara om att ha en plan för dina pengar när de kommer in. Jag talar om att du faktiskt spenderar pengar du inte har, med avsikten att betala tillbaka dig själv. Du kan spendera på kreditkort, ett konsumtionslån eller ta från dina besparingar.

Det här är ett farligt spel. Detta konsumtionsbeteende resulterar i en oväntad utgift som dyker upp senare. Utan att veta ordet av så kan du inte betala tillbaka så mycket som du tänkt och du börjar betala av ”minsta möjliga” som står utskrivet på fakturan. Nu börjar det bli dyrt på riktigt för nu kostar det dig dyr ränta. Det gör dig ytterligare eftersatt ekonomiskt och gör det svårare och svårare för dig att komma ikapp.

#2 – Dagligt unnande

Vi är alla skyldiga till att skämma bort oss själva då och då. Men när det sker på en daglig basis kan det leda till stora problem med din budget. Små, dagliga unnanden verkar ofarliga eftersom kostnaden inte är något att oroa sig för. Tvärtom, den lilla, till synes ofarliga kostnaden kommer att öka när den spenderas varje dag.

Visst är du värd allt du vill ha, men skulle du inte hellre ha råd med något större? Att kontrollera dina utgifter nu hjälper dig att nå dina större önskningar.

#3 – Impulsköp

Precis som små, dagliga unnanden kan bli dyra i längden så gäller det även impulsköp. När du spenderar pengar på impuls har du inte kontroll. Dina känslor har kontroll. Ge inte dina känslor kontroll kring din shopping. Det är aldrig en bra idé.

#4 – Låna till större inköp

Vissa stora inköp kan inte köpas utan lån. Saker som hus och bilar är uteslutna från detta. Det jag syftar på är större inköp som man kunde (och borde) ha sparat till, t.ex. möbler. Ta nu för vana att istället spara ihop till denna typ av konsumtion. Det ger dig även tid att reflektera kring om detta verkligen är ett nödvändigt köp.

 

 

#5 – Ansöker om butikskreditkort för att få rabatt!

Ååååå nej! gör inte detta!

Tjejen i kassan kan vara så övertygande att detta är en toppenlösning för dig. Wow! Du får 10% rabatt på ditt köp ju!  Saken är den att du inte riktigt sparar 10% på ditt köp. Butikskreditkort bör inte öppnas bara för rabatten. Beloppet du betalar i ränta är vanligtvis mer än rabatten ändå. Var smart med de kreditkonton du öppnar.

#6 – Låter FOMO styra

FOMO är rädslan att missa något. Om dina vänner åker på en härlig weekend så betyder det inte att du måste följa med! Lättare sagt än gjort, jag vet. Att låta FOMO bestämma över dina utgifter är en vana du måste bryta. Det kommer alltid att finnas saker som låter bra att göra men som inte hjälper din situation.

#7 – Att säga ”ja” när du inte borde

Att säga ”ja” till att spendera pengar du inte borde spendera är en dålig vana. Oavsett om du känner dig skyldig och vill hjälpa en vän, eller inte vill tacka nej som i punkt 8.

Vi svenskar är inte alltid bra på att säga ”nej”, men det betyder inte att vi inte ska försöka! Nästa gång någon ber om att få låna pengar, eller om du inte har råd att köpa en riktigt så dyr födelsedagspresent som alla andra vill lägga ihop till, säg nej och förklara.  Du kommer inte att förlora några vänner för att du sa nej. Om du gör det, var de inte riktiga vänner i alla fall.

#8 – Att komma med ursäkter

Att komma med ursäkter för dina dåliga konsumtionsvanor håller dig fast i samma cykel. Du måste ta ansvar för dina ekonomiska beslut och vända på saker och ting. Inga fler ursäkter! Om du spenderar pengar, ÄG DET! När du har tagit ägarskapet, så börjar du automatiskt göra förändringar för att fixa ett eventuellt problem.

Äg dina pengar! Låt inte dem äga dig!

Blir du träffad av någon av dessa punkter eller har du kontroll över situationen. Skriv och berätta i kommentarerna. Kanske någon där ute blir inspirerad av just din kommentar att göra en förändring.

Hej för nu!

/Mathilda

 

2 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    #9 Låt inte Justin Case handla för dina pengar ?

      Hahaha, exakt sååå!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.