Påskfirande på en budget – 5 tips för att fira påsk utan att tömma plånboken

 

Påskhelgen är en underbar tid för familjen att umgås, men kan också vara en kostsam högtid som sätter press på familjens ekonomi. Särskilt eftersom jul, nyår och alla hjärtans dag ganska nyligen har passerat. Det kan det kännas svårt att hålla utgifterna nere, men med lite planering och kreativitet kan du fira påsk på ett minnesvärt och prisvärt sätt.

Påskhelgen är en av mina favorithögtider men det har inte så mycket med kycklingar, påskägg och påskpresenter till andra att göra utan handlar mer om ledigheten och förhoppningsvis ett härligt påskväder att göra. Möjligheten att återigen samlas med släkt och familj känns viktigt för mig, men självklart får även mina barn ett litet påskägg. Jag tvingar dem dessutom varje år att leta efter dem enligt tradition (äldsta dottern är snart 24).

Det finns ingen anledning att spränga din ekonomi bara för att påskhelgen ska firas: Här är sju tips för att fira påsk på en budgetvänlig nivå.

#1 Sätt en rimlig påskbudget

Att sätta upp en budget är ett riktigt smart drag för att fira påsken på ett mer prisvärt sätt. Jag brukar börja med att bestämma hur mycket jag vill lägga på varje påskägg och vad vår påskmat maximalt får kosta. När jag har koll på min totala budget kan jag lättare planera en minnesvärd helg som inte tar knäcken på ekonomin i övrigt.

Det är verkligen viktigt att hålla koll på sina utgifter så att man inte råkar överskrida sin budget. Det är inte värt att offra sin ekonomi för en extra chokladkanin eller lyxiga fjädrar i påskriset. Så håll dig till din budget och se till att få ut mest möjliga av din påskhelg!

#2 Leta efter erbjudanden

Butikerna pumpar alltid ut erbjudanden på mat kring högtider. Stirra dig inte blind på det dyraste märket av det du brukar köpa. Var flexibel och leta efter bra erbjudanden. Hardcoretips: Handla efter påsk. Dagen efter påsk brukar butikerna sänka priserna på choklad och godis, vilket ger dig en chans att köpa påskgodis till rabatterat pris inför nästa år. Bara se till att förvara godiset på rätt sätt så att det håller sig färskt fram till nästa påsk eller annan högtid.

#3 Kolla in din stads ”kalender”

Är du på jakt efter något kul att göra på hemmaplan under påskhelgen? Ta en titt på kalendern för ”Kommande evenemang”! Där hittar du nästan alltid spännande och kostnadsfria aktiviteter, oavsett om du bor i en storstad eller på landsbygden.

Du kommer att bli förvånad då schemat många gånger är späckat:-) Det bästa av allt är att nästan alla dessa aktiviteter är gratis eller har endast en liten avgift. Så ta med din familj och vänner och utforska allt det spännande som finns i din stad. Varför inte prova något helt nytt och spara lite pengar samtidigt? Det är  win-win jö!

#4 Skapa eget påskpynt

Detta är en underskattad aktivitet som är kul att göra tillsammans med barnen. Doppa hårdkokta ägg i karamellfärg eller måla dem på egen hand. Återanvänd de gamla fjädrarna från förra året. Man behöver verkligen inte nya fjädrar i årets färger:-)

Behöver du inspiration så använd dig av pinterest och sök på ”eget påskpynt”. Så, nu har du att göra ända fram till nästa påsk:-)

#5 Stor fest

Om du aldrig haft knytis innan så är det dags nu!

Om du vill ha en riktigt stor familjefest och bjuda in vänner och familj, kan du överväga att ha ett knytkalas. Det är ett utmärkt och prisvärt sätt att få maten att räcka till alla utan att behöva spendera en förmögenhet. Du behöver bara ansvara för en rätt, medan dina gäster tar med sig resten av maten. På så sätt kan du bjuda på en härlig fest utan att det behöver kosta mer än om du hade firat med din egen familj!

Kom ihåg:

Påsken är en högtid som alla kan njuta av, oavsett ålder eller ekonomisk situation. Det är också början på våren, så varför inte njuta av firandet tillsammans med nära och kära och välkomna den nya årstiden på ett speciellt sätt. Undvik att spendera tid och pengar på saker som egentligen inte är så viktiga. Dina barn kommer att minnas de speciella ögonblicken ni delar tillsammans mer än vilken dyr mat som stod på bordet:-)

Så var kreativ och spara pengar på påskfirandet genom att fokusera på de viktigaste sakerna – att ha kul tillsammans!

 

GLAD PÅSK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.