18 enkla tips för att hålla nere matkostnaderna

Har du någonsin känt att du vill äta hälsosamt och gott, men samtidigt undvikit att handla mat på grund av de höga priserna? Du är inte ensam! Att hålla nere matkostnaderna kan vara en riktig utmaning, men det finns sätt att göra det på. I detta blogginlägg delar jag med mig av 18 tips för att hålla nere matbudgeten. Så om du vill lära dig hur man planerar måltider i förväg, köper mat i bulk, handlar på billigare mataffärer och undviker matsvinn, fortsätt läsa och få tillgång till min gratis pdf med 18 tips för att spara pengar på din matbudget.

Varför det är svårt att hålla nere matkostnaderna

Att hålla nere matkostnaderna är en utmaning för oss alla just nu. Vi vill äta hälsosamt och gott, men samtidigt vill man inte betala en förmögenhet för maten. Det kan vara svårt att balansera dessa två faktorer och det är verkligen inte lätt att hitta en rimlig nivå på vår matbudget.

En av de största utmaningarna när det gäller att hålla nere matkostnaderna är att matpriserna stiger hela tiden. Det verkar som om varje gång vi går och handlar så är priserna högre än förra gången. Detta kan vara frustrerande, även för mig som ändå har en talang för att pressa min matbudget på ett effektivt sätt. Men nedan följer ett gäng tips som kan vara till god hjälp.

Enkla tips för att pressa din matbudget

#1 Släng ingen mat

Det är precis som det låter. Vi svenskar slänger otroligt mycket mat utan att vara medveten om problemet. Ät upp det du handlar hem även om du inte är sugen på det just då. Det är inte bara viktigt för din plånbok utan även för miljön. Det är även ett sätt att vara en god förebild för sina barn att inte slänga utev de dyrbara resurser vi har. Använd ingredienser på ett smart sätt och undvik spill och svinn.

#2 Restfest på onsdagar

Om du följer råd nummer 1 här ovan så kommer du ha massor av små skålar och burkar som är fyllda med allt möjligt efter några dagar. Det är då du bjuder in till restfest och vår dag är onsdagar då ny mat alltid inhandlas på torsdagar. Duka fram allt och komplettera med något om det behövs. Jag steker ofta överbliven kokt potatis för att det blir godare och jag brukar göra en stor fräsch sallad till våra rester:-)

#3 Ha ett separat matkonto

Räkna ut vilken som är din budget för mat och öronmärk de pengarna genom att flytta dem till ett separat bankkonto varje månad. Sätt även över lite till för dyrare perioder så du bygger buffert inför sommarsemestern eller julfirande. Glöm inte att ta lite höjd även för stigande matpriser. Detta kommer ta bort mycket magont för dig framöver.

#4 Handla aldrig stressad eller hungrig

Detta är en riktig pengatjuv. Sluta upp med att springa i affären i tid och otid. Undvik handling när du har bråttom eller är hungrig efter jobbet. Din handling kommer bli dyrare utan att du tänker på det.

#5 Laga för mycket mat

Va? Laga för mycket mat… Har hon tappat det? Nej då, det jag menar är att är din energi hög så passa på att laga mat för kommande behov. Det finns dagar man inte vill laga mat och det är lätt att då ta till hämtmat. Se till att ha lösningar i din frys för dessa dagar.

#6 Fyll skåpen med måtta och till bra priser

En stor pengafälla som många gör är att bunkra mat. Se till att istället hålla din veckobudget. Finns det ekonomiskt utrymme den veckan så bunkra på men se till att det görs till riktigt bra priser. Helst svinnmat!

 

Det finns många andra tips för att hålla nere matkostnaderna, och många av dem är enkla att implementera. Om du vill ha fler tips kan jag rekommendera min gratis pdf som innehåller 18 tips för att hålla nere matkostnaderna som du kan ladda ner här till vänster. Jag har även fler blogginlägg kring matbudget och ett av dem hittar du här: 4 grundpelare för att sänka din matbudget Det finns många små förändringar som vi kan göra i vår vardag som kan ha en stor effekt på vår matbudget.

Att hålla nere matkostnaderna är en utmaning, men det är inte omöjligt. Kom ihåg att det inte finns några snabba lösningar på att hålla nere matkostnaderna, men med tålamod och uthållighet kan vi göra små förändringar i vår vardag som kan ha en stor effekt på vår matbudget. Så håll i och håll ut! Och glöm inte att ladda ner min pdf. Vill du även sänka dina kostnader på andra områden i din ekonomi så vill jag varmt rekommendera min e-bok ”177 spartips i vardagen”.

Avslutningsvis: Har du några sprtips när det gäller att hålla nere matkostnaderna som du kan tänka dig att dela med dig av? Snälla, skriv en kommentar så snackar vi:-)

Hej för nu!

/Mathilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.