Minska din shopping och spara pengar – En utmaning för ekonomisk förändring

MINDBLOWN!

”Det är svaret jag får till mig när följare undrar var alla pengar tagit vägen… Här har du den största tjuven i svenskarnas ekonomi. Denna övning kommer förändra din inställning.”

Med dessa ord på mitt Instagram-inlägg fick jag en hel del engagerade reaktioner och intressanta frågor om att minska sin egen shopping. Det är något som många av oss har svårt att identifiera, men ändå spenderar enorma summor på varje månad. I detta blogginlägg vill jag ta dig med på en resa för att upptäcka vad shopping verkligen är och utmana dig att minska dina utgifter för att få mer pengar över till annat.

Vad är då shopping?

Många av oss har en snäv syn på shopping och associerar det bara med kläder och dyra prylar. Men sanningen är att det omfattar så mycket mer. Det inkluderar allt som inte är mat, upplevelser, restaurangbesök eller större planerade utgifter som en soffa. Det kan vara allt från kaffe på stan, kläder, apoteksprodukter, inredning, julklappar, presenter, secondhand-fynd, loppisfynd, alkohol från systembolaget, trädgårdsjord, blommor med mera. Listan kan göras lång.

Vågar du räkna ut? För att verkligen förstå hur mycket pengar du spenderar på shopping varje månad, vill jag nu utmana dig. Ta en dag under sommare (kanske den regniga dagen) och gör följande övning:

  1. Skriv ut ditt kontoutdrag för de senaste 12 månaderna.
  2. Slå ihop varenda shoppingtransaktion du hittar.
  3. Dela summan på 12 för att få en genomsnittlig månadskostnad.
  4. Studera denna summa noggrant och låt den sjunka in.
  5. Bestäm dig för att halvera denna summa kommande månad.

Att genomföra denna övning kan vara en ögonöppnare och leda till en förändrad inställning till shopping. Det handlar inte om att helt sluta handla, utan om att vara medveten om hur mycket pengar vi spenderar på saker vi egentligen inte behöver. Genom att minska shoppingen kan vi spara betydande summor varje månad och använda pengarna till något mer meningsfullt. Om vi ser till nutid, sommaren 2023 så finns det många ekonomier i våra hushåll runt om i landet där de pengarna kan gör mycket bättre nytta.

Minska shoppingen och få mer pengar över tilla nnat i din ekonomi.
Vad är shopping för dig?

Ta kontroll över din ekonomi!

Genom att minska din shopping tar du kontroll över din ekonomi och blir medveten om dina konsumtionsvanor. Fråga dig själv: Behöver jag verkligen det här? Kan jag hitta en billigare eller mer hållbar lösning? Genom att vara medveten om dina köpbeslut kan du undvika impulsköp och göra mer genomtänkta val.

Att minska shoppingen kan vara en utmaning, men det är en utmaning som kan leda till ekonomisk frihet och större medvetenhet om våra konsumtionsvanor. Genom att följa den enkla checklista jag delade med dig kan du ta de första stegen mot att minska dina utgifter och spara mer pengar. Kom ihåg att detta inte handlar om att förneka dig själv nödvändigheter eller glädje, utan om att vara medveten och göra medvetna val. Låt oss tillsammans skapa en mer ekonomiskt hållbar framtid och göra våra pengar arbeta för oss istället för att bli ”största tjuven i vår egen ekonomi”.

På min hemsida overtillannat.se hittar du mitt gratisbibliotek. I biblioteket finns mängder av mallar och hjälpmedel till att minska din shopping både vad gäller prylar eller matinkök. För attnå biblioteket behöver du ett lösenord och det hämtar du HÄR!

Självklart finns det även mer läsning kring detta ämne här på bloggen. Mer läsning: När pengarna leker HIDE AND SEEK!

Vågar du anta utmningen?

/Mathilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.