BARNEN BÄR INTE ANSVAR FÖR FAMILJENS EKONOMI

 

Vi alla (nästan alla) stannar någon gång upp under en dag och reflekterar över ett inlägg man sett svepa förbi på sociala medier. Kanske är det något som du känner att WOW MITT i PRICK eller så har man kanske andra funderingar eller värderingar till vad som menas med inlägget. Jag la ut ett inlägg på Instagram för ett tag sedan som väckte uppmärksamhet och mycket dialog, vilket jag tycker är roligt att bolla fram och tillbaka med människor som tycker annorlunda än jag själv. För att underlätta så klicka på länken för att ta del av inlägget:

 

Att tänka på i en dialog

Vad jag ville få fram var HUR vi pratar med våra barn i en situation där det kommer något med en negativ klang. Ex barnet vill ha en glass men ni har tänkt något annat och ska då framföra detta till barnet. HUR vi framför detta till våra barn är viktigt då det finns sätt som faktiskt ger barnet en negativ stress. Exempelvis frasen “vi har inte råd”, det har nog alla slängt ur sig någon gång utan att faktiskt tänka på hur den frasen mottas av barnet.

Vår negativitet kan ge negativa effekter på barnens framtida syn på ekonomi

“Men ska vi inte vara ärliga och involvera barnet i vår ekonomi?” Jo absolut, men på en nivå som barnet är mottaglig för. Frasen “vi har inte råd” kan tas emot helt fel hos barnet. Denna negativitet ger barnet en oro och stress, som barn faktiskt inte ska ha kring familjens ekonomi. Denna stress kan sätta en käpp i ekonomihjulet som ihärdigt sitter kvar länge. När barnet då kommer ut i livet och ska klara sig själv kan denna oro och stress sitta kvar och påverka barnets tankar kring ekonomi på ett negativt sätt.

Vi vill bygga en fin dynamik med våra barn

Det hela handlar om att förmedla information på ett bra och anpassat sätt. Det är lite omvänd psykologi i det. Vi som föräldrar har en betydande roll när det kommer till att få barnet att känna trygghet. Kommunikationen är då viktigt. När man kritiserar eller använder negativa ord eller fraser så kan det förstöra en från början bra dialog. Istället för att fokusera på negativitet eller fel så försök vänd det till något positivt. Jag förstår att det är svårt om man har en mycket tung ekonomisk situation, att vända det till något positivt. Barnen bär dock inte ansvaret för den ekonomiska situationen. Att vara öppen med ekonomi inför barnen är något jag förespråkar, men man kan begränsa sig till att man har prioriteringar. “Om vi gör detta så kan vi inte göra/köpa detta” eller “Om vi köper den så kan vi inte köpa/göra detta”.

I podden Slut på kontot, pratar vi just om detta i det senaste avsnittet.

 

Jag är jättenyfiken på hur du som läser detta tänker kring detta. Kommentera gärna hur dina tankar går här nedanför!

Klicka här för att komma till alla inlägg om barn och pengar!

/Mathilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.