JAG UTMANAR DIG och din matbudget

I mitt föregående blogginlägg här skrev jag lite om att skaffa sig koll på sin matbudget. Det är inte alltid så man hör hurra-rop när man säger budget. Jag kan dock lova dig att jag kan vända dig till att tycka att det är lite roligare!

 

Hur hög är din matbudget idag?

Maten är som sagt en stor utgiftspost för dom flesta. Har man koll på vad man egentligen lägger på mat? Nja tveksamt i många fall. Man kanske tycker ekonomi är supertrist eller så är man rädd att se sanningen i vitögat! Jag tycker vi gör en kul grej av det tillsammans och hjälps åt att dra upp huvudet ur sanden.

Let´s go! 

För att kunna sätta upp en budget för maten måste du veta hur mycket du faktiskt spenderar på mat. Så låt oss pyssla lite!

*Ta fram ditt kontoutdrag 30 dagar bakåt

*Räkna ihop dina matinköp (inte restaurangbesök och fika etc utan mat som köpts till hemmet för att lagas)

*Räkna även ihop antal gånger du/ni dragit era kontokort när det gäller mat under samma period

*Summan du fått, är den rimlig? För hög? För låg?

Vad är rimligt då? Det beror på hur många ni är i hushållet, ålder på eventuella barn osv. Vi är fyra i vår familj, två vuxna och två barn. Barnen är 12 respektive 15 år. För oss räknar jag på en fyraveckorsperiod med ca 6000: -. Jag har dock övat i många år på mina skills när det kommer till mat. Min poddkollega Emelie har en budget på ca 8000: -/månad. Dom är två vuxna, två barn (9 och 11 år). Så se vad just er familj har för behov när det kommer till mat.

*Sätt nu en budget för kommande månad, baserat på vad du fått fram i din uträkning.

Detta är en pågående utmaning på mitt Instagram Övertillannat, så gå in och kika där så hittar du mer! Mathilda Vernersson | Din pengacoach 24/7 (@overtillannat) | Instagram

 

Dela gärna med dig av hur det gick för dig när du räknade!

Mer läsning kring matbudget hittar du HÄR!

/Mathilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.