Nu har vi kastat färdigt. Ät upp maten!

Mat är nödvändigt och för många en otrolig njutning. Man tar maten lite för givet, det är alltid något som alltid finns för dom flesta. Visst har funderingen kommit till många någon gång att “tänk om vi inte har pengar till att sätta mat på bordet”. Men har funderingen kommit om “undrar hur mycket mat vi slänger?”.

Slöseri av mat ger slöseri på miljön

Matproduktion har en enorm miljöpåverkan och när vi slänger mat i soporna, slösar vi inte bara bort de resurser som användes för att producera den, utan matavfall på soptippar bidrar också till klimatförändringarna. Om vi ändrar vårt matkonsumtion-tänk så bidrar vi till en minskad belastning på miljön och gynnar en mer hållbar framtid.

Vi kastar mat OCH pengar i soporna

Att slänga mat är inte kostsamt endast ur miljöperspektiv utan även för våra plånböcker. Genom att bli medvetna om våra matvanor och vara smarta i vår inköpsplanering kan vi minska matsvinnet och spara pengar samtidigt. En sak som jag kan skryta med är just att ta tillvara på min mat. En gång i veckan bjuds familjen in till restfest, hos oss är det onsdagar. Vi tar det som finns helt enkelt. Vi sparar på all mat efter middagar, även om det är små mängder. Det blir som en liten buffé, låt barnen välja först för att locka lite extra. Vill du lära dig mer om matbudget så klicka här!

Besök mitt konto på Instagram, Övertillannat, och kika på utmaningen jag har där! Mathilda Vernersson | Din pengacoach 24/7 (@overtillannat) | Instagram

Slänger du mat? Berätta gärna!

 

/Mathilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.