Julfirandet är nära – ingen överraskning här inte!

I dessa tider är det svårt att avgöra om det är höst eller sommar; vädret spelar oss ett spratt. Men när det gäller månaderna finns det ingen tvekan. September, oktober, november, och så är vi där, DECEMBER!

Chocken När Månad 12 Kommer

För de flesta i detta avlånga land kommer december som en chock! Har det redan gått ett år? Men en sak är kristallklar – december kommer VARJE ÅR. Likaså datumen 24 december och 31 december, de är återkommande VARJE ÅR.

Bered en Väg För Julbudgeten

Hur kan vi då göra den där chocken lite mildare? Medvetenhet är nyckeln; du vet att julen är nära och att den är dyr. Planera i förväg, prata med släkt och vänner om matlagning och julklappsbudgetar så att allt är klart. Du behöver inte börja köpa julklappar än, men du kan börja sätta undan pengar. Nu har du ett par löner på dig. Men kom ihåg i Januari att det allra bästa är att redan då börja sätta av pengar inför nästa julfirande men det allra bästa är att börja efter jul, när januarilönen kommer.

Vad ingår i julfirandet?

Jag kan säga att det är mycket. Det är inte bara själva julafton som kosta pengar i form at mat, julklappar och julgodis. Nej det är resan till och från farmor och farfar (eller var ni nu firar jul denna gång). Det är glöggmingel, gå-bort prestenter, många vill ha något nytt på sig, julpynt, nya adventsljusstakar. Alltså jag kan göra listan lång. Det är inte bara julfirandet som är dyrt utan hela december suger pengar. Det ska även firas advent med julkalendrar, lucia med lucianattlinnen och nyår ska vi inte prata om.

Vet du om att du är den som vill ha matchande pyjamasar med resten av familjen och ha nya adventsmuggar till den varma chokladen ja då måste du ha med även det i din budget.

Förbered Dig med min och Emelies podd ”Slut på Kontot”

julen är här

I avsnitt 101 av podden ”Slut på Kontot” diskuterar vi hur du kan förbereda dig för den dyraste perioden på året, när julen är nära.

Länk till podden hittar du här: Slut på Kontot | Podcast on Spotify.

Mer läsning om om julfirande och andra högtider på en budget.

Har du börjat julplanera än? Kommentera gärna! /Mathilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.