Så planerar du din ekonomi inför julen

Nu när Halloween är över och vi tar ett andrum innan första advent tar fart, står vi inför en mysig men också kostsam tid. Mat och julklappar brukar vara de största utgiftsposterna, så det är dags att börja planera för att undvika ekonomisk stress. Men jag vet att det är dock lite sent att starta planeringen först nu så se detta inlägg som en checklista inför nästa år. Allt handlar om att börja i tid och sprida sina högtidskostnader över hela året:-) Här är några smarta tips för att hjälpa dig med julplaneringen och hålla budgeten under kontroll!

  1. Fördela kostnaderna över en längre tid: Julmånaden behöver inte vara synonymt med höga utgifter. Genom att sprida kostnaderna över flera månader kan du undvika en ekonomisk krasch i december.
  2. Laga mat som kan frysas in: Planera dina måltider redan nu och laga mat som enkelt kan frysas in. Det inte bara sparar tid under december, utan minskar också matutgifterna när du utnyttjar erbjudanden och köper ingredienser i bulk.
  3. Ha en dialog om julklappar: Innan julen närmar sig, ha en öppen diskussion med familj och vänner om julklappstraditionerna. Måste alla byta klappar med varandra? Vilken prisnivå är rimlig? Genom att kommunicera och sätta tydliga förväntningar kan du undvika onödiga överraskningar.
  4. Dela upp matuppgifterna: Om du planerar att fira jul med andra, fördela matlagningen så att alla bidrar. Det inte bara skapar gemenskap utan delar också på kostnaderna.
  5. Skapa en holidaybudget: Precis som du gör en årsbudget bör du skapa en specifik budget för julen. Titta tillbaka på tidigare års utgifter för att få en uppfattning om vad julen har kostat tidigare och justera budgeten därefter.
  6. Börja köpa julklappar i tid: Undvik sista minuten-paniken genom att börja köpa julklappar i god tid. Fråga också butikerna om möjligheten till förlängt öppet köp för att undvika stress om du behöver göra returer.

Självklart diskuterar vi detta iGenom att följa dessa tips hoppas jag att du kan njuta av första advent och jul med frid och lugn i ekonomin. För mer information och tips om att sänka matbudgeten, klicka här

Har du redan börjat julförbereda? Dela gärna dina egna tips och berättelser!

Kram, Mathilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.