Sportlovsaktiviteter utan att spräcka plånboken

Snart står sportlovet för dörren med all sin potential för äventyr och aktiviteter. Det är den tiden på året då vi associerar till skidåkning, friluftsliv och massor av roliga, men potentiellt dyra, upplevelser. Men oroa dig inte! Det finns alternativ att hitta på tillsammans med barnen som inte behöver kosta en förmögenhet. Jag har samlat ihop ett gäng exempel för att ordna ett sportlov som är både ekonomiskt förnuftigt och fullt av skoj. Låt oss skapa ett härligt och lagom sportlov!

Hemmaaktiviteter för alla!

För dig som stannar hemma under sportlovet finns det gott om roliga och prisvärda alternativ:

Skridskoåkning:

Ta på dig skridskorna och ge dig ut på isen. I vissa delar av landet erbjuds det ju även åkning utomhus. Annars kan du besöka din kommuns ishall. Har du inga skridskor så finns det ofta att låna alternativt hyra för en billig peng:-) Glöm inte heller att  ta med en egen matsäck. Mycket mysigt och mer ekonomiskt.

Kulturutflykter och lokala evenemang:

Kolla in vilka evenemang och aktiviteter som pågår i ditt närområde under sportlovet. Många kommuner och organisationer arrangerar gratis eller billiga evenemang såsom konserter, teaterföreställningar, eller idrottsevenemang som kan vara roliga för hela familjen att delta i. Besök lokala museer som erbjuder gratis inträde. Det är både kul och lärorikt för hela familjen! Kolla även in bibliotekens utbud av aktiviteter under lovet.

Naturutflykter:

Fyll termosen, smörgåsarna och ge er ut i naturen. En dag i skogen är ett fantastiskt sätt att umgås, röra på sig och njuta av frisk luft utan att det kostar skjortan. Ge dig ut på vandring! Många platser har vackra vandringsleder som är gratis att använda. Packa en ryggsäck med lite matsäck och bege dig ut på en äventyrlig dagstur i naturen. Det är ett fantastiskt sätt att utforska området och njuta av frisk luft utan att spendera mycket pengar.

Temadagar Hemma:

Skapa temadagar hemma för att hålla barnen engagerade och underhållna. Du kan ha en pysseldag där ni gör egna konstverk av återvunna material, eller en bakdag där ni bakar godsaker tillsammans. Det är inte bara roligt, utan också en kreativ och budgetvänlig aktivitet.

Familjekvällar:

Arrangera spel- eller filmkvällar hemma. Plocka fram brädspel eller kortspel som hela familjen kan delta i. Att ha en mysig kväll med popcorn och film-tajm är också ett utmärkt sätt att koppla av tillsammans utan att det kostar mycket.

En annan stor aktivitet som ofta sker på sportlovet är skidåkning i svenska fjällen. Att åka skidor kan bli en dyr historia om man inte är försiktig. Här är några tips för att undvika att plånboken känns tunn efteråt din semester.

I skidbacken

  • Låna Utrustning: Innan du ger dig iväg och spenderar en förmögenhet på ny utrustning, fråga vänner och familj om de har skidor eller annan utrustning du kan låna. Speciellt om du har barn som växer ur grejerna snabbt!
  • Testa Längdskidor: Om utförsåkning inte är din grej, ge längdskidorna en chans. Det är oftast gratis och ger dig en härlig motionskick samtidigt!
  • Packa Matsäck: Undvik de dyra priserna i backrestaurangerna genom att ta med egen mat. En picknick i solen kan vara minst lika härligt som en restaurangmiddag!
  • Hyr billigt: Om du ska hyra skidutrustning så gör det inte vid skidbacken. Det är dubbelt så dyrt än om du hyr på något ställe du passerar på vägen dig.

Med dessa kreativa och ekonomiska tips kan du skapa ett minnesvärt sportlov utan att spräcka budgeten. Oavsett om det är i backen, hemma eller i naturen finns det många möjligheter att njuta av kvalitetstid tillsammans med familj och vänner.

Ha nu en fin vecka!

/Mathilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.