Var för är inte detta normalt!

Vi måste prata om en sak! Det är dags att normalisera att bara köpa den mat vi faktiskt behöver!

Det sjuka i att vi ser ett extrapris och plötsligt får för oss att vi tänker spara pengar genom att köpa mer än vi behöver. Som att vi vunnit någon sorts ekonomisk utmärkelse för att vi tog två paket vispgrädde för 56 kronor istället för ett för 29,95. ”Wow, jag sparade 3 kronor!” – sa ingen som hade full koll på sin ekonomi någonsin.

Men vet du vad som är ännu sjukare? Att vi antagligen kommer kasta den där extra grädden för att vi aldrig ens hade en plan för att använda den. Det är så vi hamnar i kylskåps-momentet där vi suckar över att ”vi har ingenting hemma”, samtidigt som vi stirrar på ett utgånget paket grädde och en halv burk tacosås från 2022.

Och butikerna vet detta. De har förstått våra svagheter och utnyttjar dem till max. ”3 för 99:-!”, ”Köp 2, spara 5 kr!”. Vi ser röda skyltar och tror att vi räddar vår ekonomi, men egentligen gör vi bara butiken en tjänst genom att öka deras omsättning och våra egna matsvinns-berg.

Det är dags att vi omprogrammerar oss själva. Att vi normaliserar att bara köpa det vi faktiskt behöver. För ärligt talat – om du bara skulle köpa en vispgrädde, vad skulle du kunna göra för de 26,50 du ”sparade” på att inte köpa en extra? Kanske en nästa veckas frukt? Kanske bättre bröd? Eller, vågar jag säga det, ett steg närmare att inte slänga pengar i soporna?

Så nästa gång du står framför en ”2 för 56:-”-skylt, fråga dig själv: Behöver jag verkligen två? Eller är det dags att bara köpa det jag faktiskt tänker använda?

Så vad tycker och tänker du i denna fråga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *