Magnus Hedberg är expert och ekonom i Lyxfällan
På sommaren tenderar pengarna att rinna iväg. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan och Jessica Gow/TT

Lyxfällan-Magnus 3 enkla tips för att maxa semesterkassan: “Kostar en fjärdedel”

Solen skiner och sommaren står för dörren. Men under semestern tenderar pengarna att rinna iväg mer än vanligt. Lyxfällan-experten Magnus Hedberg ger därför sina bästa tips för att bygga upp en så stor semesterkassa som möjligt.


Magnus Hedberg är den folkkäre ekonomen som under många år har hjälpt deltagarna i TV3:s långkörare Lyxfällan att få koll på sin ekonomi. Nyheter24 frågade därför Lyxfällan-experten hur man ska tänka inför den stundande sommarsemestern – när kostnaderna lätt tenderar att springa iväg. 

Lyxfällan-Magnus superenkla tips – så sparar du tusenlappar: "36 000 på ett år"

Magnus Hedbergs bästa spartips inför sommaren: “Gör upp en plan”

Magnus Hedberg betonar vikten av att börja planera semestern så tidigt som möjligt, för att på så sätt få ner kostnaderna. Men det finns vissa sätt att dryga ut semesterkassan även så här kort inpå, när sommaren står för dörren. 

– Till att börja med så skulle man egentligen backat bandet och börjat tänka på det mycket tidigare. Men om man nu inte har gjort det ännu så är det ju extremt hög tid att fundera över sin semester och göra upp någon slags plan. “Jag har fyra veckor semester, och vad ska det räcka till?”, förklarar Hedberg. 

Ett av Magnus Hedbergs främsta ekonomiska råd inför sommaren är att se över hur stor ens pott med pengar är, och hur mycket pengar man kommer kunna spara ihop sista tiden innan semestern. Därefter är det viktigt att fundera på hur man vill spendera dessa pengar. 

– Hur vill jag fördela dem? Vill jag ha lördag hela veckan, just den semesterveckan som vi är bortresta? Eller vill jag ha lördag varje vecka på semestern? 

Lyxfällan-Magdalenas knep som många glömmer: "En bra peng in"

Magnus Hedberg betonar vikten av att göra upp en tydlig plan inför semestern. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Billiga knepet: “Det kan kosta en fjärdedel av pengarna”

Ännu ett tips från Lyxfällan-experten Magnus Hedberg är att det inte behöver vara det dyraste alternativet som alltid är det roligaste. 

– Ett spartips kan också vara att man inte alltid behöver gå ut på krogen och äta en supermiddag för att det ska bli en lyckad kväll, förklarar Magnus Hedberg och fortsätter: 

– Man kan också köpa lite gott i affären, sätta sig på en filt nere vid vattnet med kompisar och mysa, ta ett glas vin och käka lite. Det kan kosta en fjärdedel av pengarna, men är precis lika trevligt. Så man kan tänka till lite, och det dyraste är inte alltid det bästa.

"Det dyraste är inte alltid det bästa", säger Hedberg. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-expertens knep inför semestern: “Ha en spontanitetskassa”

Något som många tenderar att glömma bort, eller strunta i, är att lägga undan pengar för spontana planer som ofta kan uppstå under sommaren. 

– Jag tycker det är viktigt att göra en budget och en plan. Det låter ju trist förstås, men förbered dig för spontanitet. Se till att ha en “buspott” eller “lekpott”, säger Magnus Hedberg. 

Magnus trycker på vikten av att, redan innan sommarsemestern drar igång, ha en “spontanitetskassa” så att man vet att man har råd med sådana aktiviteter. 

– Man kan ha 5 000 kronor för lite roligare spontangrejer i sommar. Lägg undan en liten pott så att man inte hamnar i ett läge där man sitter hemma och surar när alla andra vänner är ute och har jättekul. Men även så att man inte heller landar i ett läge där man tänker att "det är bara sommar och fint väder en gång, så jag tar ett lån för att haka på”. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.