Magnus Hedberg är expert i Lyxfällan.
Magnus Hedberg är expert i Lyxfällan. - Foto: Nyheter24 och Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Det här kan förstöra semesterkassan – dyra misstaget: "En ekonomisk buse"

Sommaren tenderar att bli betydligt dyrare än många andra delar av året. Men vad är egentligen värt att lägga pengar på under semestern? Och hur håller man i slantarna – samtidigt som man njuter av ledigheten? Det svarar Lyxfällan-experten Magnus Hedberg på.


Magnus Hedberg är en av ekonomerna och experterna i TV3:s Lyxfällan. Tillsammans med långkörarens andra programledare Magdalena Kowalczyk hjälper de deltagarna att komma på rätt köl med sin ekonomi.  

Så lever du ekonomiskt under semestern – Lyxfällans expert Magnus Hedbergs 4 tips

Under semestertider tenderar slantarna att rinna iväg en aning snabbare än vanligt. Det är allt från flygresor och hotellnätter, till picknickar och glasstopp. Här kan du läsa om vad du ska tänka på inför semesterresan – som kan stå dig extra dyrt

Det finns en hel del “onödiga” utgifter som lätt skenar iväg under ledigheten. Men vad är faktiskt värt att lägga lite extra pengar på under semestern? Och hur har man en härlig sommar, utan att budgeten faller isär och hela semesterkassan springer iväg? Det berättar Magnus Hedberg för Nyheter24

1. Ha koll på dina pengar 

– Semestern är en tid för att slappna av lite och vara lite chill och inte hålla på och gneta. Det är klart att man måste få sväva ut lite under semestern och vara lite spontan, berättar Lyxfällan-experten. 

Magnus Hedberg betonar däremot skillnaden mellan att vara spontan utan att ha koll, och att vara förberett spontan. 

– Många som är spontana tycker att det är tråkigt att sitta med budget. “Jag vill leva livet”. Men om du har koll på dina grejer, din ekonomi och på dina pengar så kan du vara mycket mer spontan. 

Dyra misstaget många gör på semestern – Magnus Hedberg: "Ekonomisk baksmälla"

Magnus är en av experterna i Lyxfällan. Foto: TV3/Lyxfällan

2. Så spenderar du pengar med gott samvete 

Lyxfällan-experten förklarar att man ofta kan njuta ännu mer av livets goda, om man har planerat för det. Har man avsatt pengar för nöjen, så behålls därmed semesterkassan intakt. 

– De som är spontana menar ofta att: “Det är astråkigt att sitta med Excel istället för att vara ute i solen dricka vin”. Men om du har koll på vilka pengar du kan spendera då är det mycket härligare att vara spontan. Du vet att du kan göra det med gott samvete och kan sova gott om natten, säger Magnus Hedberg och fortsätter:

– Då blir det inte så att du vaknar upp imorgon och har ångest för att det gick åt för mycket pengar igår. “Shit, hur ska jag lösa det här? Vi ska ju iväg nästa vecka på semester och nu har vi inte samma pengar kvar till det”.

Här är utgifterna som ruinerar dig utan att du märker det: "Det mjölkar ur..."

3. Den gyllene medelvägen 

Magnus Hedberg anser att många ser väldigt “svart eller vitt” på den ekonomiska biten, och att det blir en mer allvarlig fråga än vad det kanske behöver vara. 

– Antingen så är man en ekonomisk buse som är levnadsglad, spontan och härlig. Eller så är man den andra delen som är nitisk. “Jaha, nu ska vi ta en kaffe här för 45 kronor. Det kan vi ta hemma, då kostar det bara fem kronor”.

– Många gånger ser man att det är antingen eller. Jag tycker ingen av de två är speciellt härlig, utan det är ju någonstans den gyllene medelvägen som är det bästa. 

4. Gör prioriteringar och aktiva val

Den gyllene medelvägen menar Magnus Hedberg att man uppnår genom att just ha koll på vad man vill lägga pengar på, och hur stor semesterkassa man har att röra sig med. 

– Hur mycket av det vill du avsätta? Vad har du för andra planer? Om jag nu lägger fem till tio tusen på den här resan i sommar. Är det verkligen det jag vill lägga pengarna på? Jag vill ju ha ny tv också, eller renovera upp sovrummet. Det handlar om att göra de här prioriteringarna och aktiva val. Det tycker jag är det viktigaste.

Läs alla våra artiklar om Lyxfällan här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!