Magnus Hedberg är programledare i Lyxfällan.
Magnus Hedberg är programledare i Lyxfällan. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-Magnus varning inför semesterresan – det här MÅSTE du tänka på: “Mycket dyrare”

Ska du åka utomlands i sommar? Eller är du sugen på att boka en sista minuten-resa? Då finns det vissa saker att tänka på för att skona plånboken så mycket som möjligt. I en intervju med Nyheter24 ger Lyxfällan-experten Magnus Hedberg sina viktigaste tips.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Under ledigheten i sommar kan det för många klia i fingrarna att boka en sista minuten-resa. Eller så har du redan bokat en utlandsresa och är nu nervös för hur mycket det egentligen kommer att svida i plånboken.

Ekonomen Magnus Hedberg har en mångårig karriär som programledare och expert i TV3:s Lyxfällan, och har hjälpt otaliga deltagare att hålla i slantarna. Nyheter24 frågade därför Lyxfällan-experten Magnus Hedberg om hur man ska tänka inför semesterresan.  

Magnus Hedberg är expert i TV3:s Lyxfällan

Magnus Hedberg förklarar att han ser att många att har “släppt på proppen” efter pandemin, och nu känner att de vill passa på att resa utomlands. 

– Jag upplever att många är lite som frisläppta kalvar på grönbete på sommaren. “Man måste ju passa på”. Även om det är inflation, matpriserna höjs och det är höga räntor så är det ju fullt på restaurangerna på stan, säger Lyxfällan-experten och fortsätter:  

– Då kan man kanske tänka att det inte är någon kris i Sverige. Men jag tror att folk snarare tänker att: “Man vet aldrig vad som väntar bakom hörnet”, med erfarenhet av corona och krig. Och därför öser man på. 

Magnus Hedberg om dyra misstaget många gör på semestern: "Ekonomisk baksmälla"

"Många är som kalvar på grönbete", säger Hedberg. Foto: TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-Magnus tips inför sommarens semesterresa för att spara pengar

Många kanske går i sista minuten-tankar, och har ännu inte bokat in någon utlandssemester. Då finns det vissa aspekter som du behöver fundera över, enligt Magnus Hedberg. 

– Till att börja med ska man ju tänka på vart man reser, om man nu inte har bokat och kör en sista minuten. Man ska ju ha klart för sig att svenska kronan är väldigt, väldigt svag nu vilket betyder att det blir dyrt utomlands. Även i länder som normalt sett är billiga så har det blivit extremt mycket dyrare. 

– Så man bör dels tänka till kring det. Kolla vad det är för aktuell valuta dit man ska, och gör ett överslag. Fundera även över handkassan. Vad är det för pengar som kommer att gå åt där? Vad kostar en middag? Gör lite research innan och fundera över vad du faktiskt har råd med att göra, och om det är värt det. Där måste man vara lite uppmärksam. 

Lyxfällan-Magnus 3 enkla tips för att maxa semesterkassan: "Kostar en fjärdedel"

Magnus Hedberg: "Svenska kronan har försvagats"

Om man nu inte har bokat sin resa ännu, hur ska man då tänka för att inte spendera alltför mycket pengar? Enligt Magnus Hedberg har de allra flesta resmål blivit betydligt dyrare, och vissa mer än andra. 

– Kronan har ju försvagats mot nästan alla mot alla valutor i stort sett. Det har ju blivit dyrare generellt, men sedan är det klart att vissa länder var dyra redan innan. Om man tittar mot euron, eller dollarn i USA, eller att åka över till Norge så är det ju väldigt mycket dyrare. 

– Då innebär det också att om man nu ska unna sig en utlandsresa där, så får man tänka på att den kommer att äta en större del av semesterkassan än vad det gjorde tidigare. 

Här förklarar Magnus Hedberg att det återigen gäller att prioritera och att kanske göra avkall på andra saker under sommaren. 

– Generellt över hela linjen så har det blivit dyrare. Men det skiljer sig lite från land till land och från valuta till valuta förstås. 

Lyxfällan-Magnus superenkla tips – så sparar du tusenlappar: "36 000 på ett år"

/
/
/