Jonna Henningsson dömdes 2015 för styckmordet i Askersund.
Jonna Henningsson dömdes 2015 för styckmordet i Askersund. - Foto: Polisen

Jonna Henningsson styckmördade sin kärleksrival – så lever hon i dag: ”Studerat hårt"

Styckmordet i Askersund blev ett av de mest uppmärksammade fallen i Sveriges historia. Jonna Henningsson, som kallades “Ryttarinnan” i media, dömdes för det kallblodiga mordet, och hon anser sig bland annat ha rätt till obevakade permissioner.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Jonna Henningsson kunde inte hantera att mannen hon var förälskad i valde en annan kvinna, och hennes värld raserades. Det resulterade i ett av de mest brutala och uppmärksammade morden i Sveriges historia.

Det var den 19 juni 2014 som polisen hittade en styckade kropp, tillhörande Jonna Henningssons kärleksrival, nedgrävd i tre separata högar vid Hällabrottet strax utanför Kumla. 

"Ryttarinnan" Jonna Henningsson dömdes för styckmordet i Askersund

Jonna Henningsson, som i media fick smeknamnet "Ryttarinnan", ledde själv polisen till platsen där hon hade gömt kroppsdelarna. 

Polistekniker undersökte platsen i Hällabrottet i Kumla. Foto: Pavel Koubek/TT

Vad som föranledde mordet var intensiv svartsjuka och ett triangeldrama som urartade. Den 18 mars 2015 dömdes Jonna Henningsson till livstids fängelse vid Göta Hovrätt för mord, och avtjänar sitt straff än i dag. 

Efter domen placerades Jonna Henningsson på anstalten Hinseberg utanför Örebro. 2019 flyttades hon, av “konstellationsskäl”, till anstalten Ystad med samma säkerhetsklass. 

Jonna Henningsson ville hålla danskurser på Hinseberg

Under sin tid bakom lås och bom har Jonna Henningsson bland annat velat hålla danskurser på Hinseberg, med fokus på Bollywood-dans, rapporterade Expressen i juni 2019. 

Henningsson fick därmed dispens att kolla på två Youtube-klipp innehållande dansformen, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om. Här kan du läsa mer om det omtalade mordet och om Jonna Henningssons tid i fängelset.

2021 skedde sedan en flytt till anstalten Sagsjön med säkerhetsklass 2 där hon har fått tillåtelse till övervakade permissioner. 

Offret överfölls vid pojkvännens lägenhet. Foto: Pavel Koubek/TT

Jonna Henningsson ville byta anstalt – och få obevakade permissioner

Redan i december 2021 ville Jonna Henningsson byta anstalt från Sagsjön till en anstalt med lägre säkerhetsklass. Men svaret blev nej. 

I september 2022 omprövade Kriminalvården de särskilda villkor som gäller för Jonna Henningssons verkställighet, men beslutade i oktober samma år att dessa skulle fortsätta gälla. 

Därefter begärde Jonna Henningsson en omprövning av beslutet då hon menade att det var fattat på felaktiga grunder, enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av. 

Jonna Henningsson överklagade därmed Kriminalvårdens beslut. Henningsson yrkade att de särskilda villkoren skulle ändras så att hon beviljades placering i anstalt av säkerhetsklass 3, istället för säkerhetsklass 2, samt att hon skulle få permissioner på egen hand. 

"Har påvisat en tydlig förändring"

Den morddömda Henningsson anförde att Kriminalvårdens beslut var baserat på riskbedömningar som är över fem år gamla. Dessa ansåg hon därmed inaktuella och att de inte bör ligga till grund för beslutet. 

Henningsson hänvisade istället till en bedömning som gjorts av kriminalvårdare vid anstalten Sagsjön, där hon nu sitter. I Henningssons yrkande står följande: 

“Vidare har hon (Jonna Henningsson, reds anm.) påvisat en tydlig förändring under sina år på anstalt. Hon har genomgått riskreducerande programverksamheter och gått i psykoterapeutisk behandling som gett god effekt. Dessutom har hon studerat hårt för att skapa sig en grund att stå på inför framtiden.” 

Jonna Henningsson ledde själv polisen till platsen. Foto: Pavel Koubek/TT

"En skötsam klient som följer anvisningar"

Jonna Henningssons kontaktperson på anstalten Sagjön har i vittnesförhör uppgett att de sedan mars 2022 träffats dagligen. Kontaktpersonen menade på att Henningsson är “en skötsam klient som följer de anvisningar som ges”, och att hon genomfört de program som finns tillgängliga för henne. 

I dokumentet som Nyheter24 tagit del av framgår även att Jonna Henningsson har genomfört ett relationsvåldsprogram, som hon “deltagit i på ett bra sätt och tagit till sig väl av innehållet”. 

“Under programmets gång har Jonna Henningsson utvecklats mycket och gjort framsteg. De färdigheter Jonna Henningsson har uppnått skulle kunna hjälpa henne att hantera sina känslor i svåra situationer”, uppger en kriminalvårdsinspektör. 

Jonna Henningsson satt tidigare på Hinseberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kriminalvården har nu avslagit Jonna Henningssons överklagan

I det överklagade beslutet från januari 2023 anges att Kriminalvården anser riskerna för stora, trots att Jonna Henningsson uppvisat “god skötsamhet". 

Kriminalvården avslog överklagandet, och ändrade därmed inte sitt tidigare beslut, och även Förvaltningsrätten i Göteborg gjorde samma bedömning. Det innebär att Jonna Henningsson fortsatt kommer vara placerad på anstalt av säkerhetsklass 2, och får inte omplaceras till en anstalt med lägre säkerhetsklass. 

Det beslutades även att Jonna Henningsson fortsatt får ha regelbunden permission i sällskap av personal, vid högst två tillfällen varje permissionsperiod. Däremot beviljas hon inte permission på egen hand. 

/