Därför mördades 15-åriga Therese Johansson Rojo – föll offer för svartsjukedrama
Tillvänster: Minnesstund för Therese Johansson Rojo. Till höger: Flickvännen till 16-åriga pojken som dödade Therese. - Foto: TT

Därför mördades 15-åriga Therese Johansson Rojo – föll offer för svartsjukedrama

Mordet på 15-åriga Therese Johansson Rojo kom att bli ett unikt mordfall med ett motiv som grundade sig i ett destruktivt förhållande och svartsjuka. Och många ställde sig frågan: Hur kunde till synes helt vanliga ungdomar utföra ett så grovt brott?


Johanna Leshem Janssons liv innan mordet på Tove: "Utåtriktad"Mordet på 15-åriga Therese Johansson Rojo – även benämnt som Sturebymordet – kom att bli en av Sveriges mest omtalade brottsmål. 

Det var efter midnatt den 7 juni 2009 som Thereses döda kropp hittades i skogsdungen i Enskedefältets hoppbacke, utanför Stockholm. När kroppen påträffades var det snabbt tydligt att det rörde sig om ett mord och motivet bakom var en oerhört destruktivt kärleksrelation mellan två 16-åringar i Therese Johansson Rojos umgängeskrets.

6 juni 2009 – festen på Hoppbacken

Therese Johansson Rojo går i nian på högstadiet och vårterminen håller på att lida mot sitt slut. Snart är det dags för bal och Therese har köpt sig en fin klänning i guld.

Den 6 juni bestämmer sig tonåringarna för att fira att skolan snart är över och 43 ungdomar möts under kvällen vid Hoppbacken i Enskede för att festa. Men kvällen kom att få ett hemskt avslut och 15-åriga Therese kom aldrig hem igen.

Therese gick på Kunskapsskolan i Enskede och under ett Valborgsfirande 14 maj 2009, hade en vän till Therese kysst henne – trots att han hade en flickvän. Enligt förundersökningsprotokollet sms:ade han sin flickvän på kvällen och berättade om det som skett.

Flickvännens ultimatum: "Döda Therese"

Han erbjöd sig att göra vad som helst för att få tillbaka sin flickvän – varpå hon skrev att enda sättet för honom att bli förlåten var om han dödade Therese. Om han inte gjorde det skulle det vara slut mellan dem två. 

– Det är inte självklart för honom att göra det här, men han vill visa sin kärlek för henne och att han gör vad som helst för henne. Om man bara hade kunnat spräcka hål på deras bubbla hade man kunnat stoppa detta, säger kriminologen Christoffer Carlsson i podden ”Dömd Ung”.

Flickan hade därefter skickat ett antal SMS till pojken där hon utförligt skriver hur hon vill att han ska döda Therese. I förhör har flickan senare sagt att hon spelade med i det hela, övertygad om att pojkvännen aldrig skulle genomföra mordet.

Till Expressen berättar vännen Jennifer Parkheden hur hon och Therese hade fått tag på Prince-cigaretter och kommit över en flaska vodka som de skulle blanda ut med läsken Trocadero. Therese hade även nya klackskor på sig – något som vänner tyckte var lustigt då de skulle ut och gå i skogen.

Samtidigt gör den 16-åriga pojken, som tidigare kysst Therese, och hans jämnåriga flickvän upp helt andra planer. Therese Johansson Rojo skulle dö – annars var det slut mellan paret.

”Så länge du inte gjort det så är vi ingenting”, har flickan skrivit till honom vid upprepade tillfällen, berättar pojken senare i rätten.

Bad om hjälp att leta efter en vodkaflaska

Att Therese skulle dö den 7 juni var inte planen från första början. Den 16-åriga pojken hade vid flera tillfällen åkt ut till Trångsund i Huddinge där Therese bodde. Han hade gjort upp en plan som gick ut på att en morgon be henne om hjälp att leta efter en vodkaflaska – och på så sätt lura i väg henne och därefter döda henne.

Men planen går inte som han tänkt sig och enligt förundersökningen sms:ar han sin flickvän efteråt: 

"Men Therese Johansson Rojo hinner inte hjälpa till, hon måste springa till bussen". 

Tishko Ahmed varnad fyra gånger i fängelset – på en månad: "Idiot"

Följer efter Therese in i skogen

Under firandet den 6 juni i skogsdungen börjar klockan närma sig midnatt. Therese ska bara kissa innan hon ska få skjuts hem. Hon går in i skogen och den 16-åriga pojken följer efter.

Ungdomarna börjar snacka och i förhör berättar pojken att han upplever att Therese inte alls ångrar kyssen mellan dem på Valborg. Under rättegången beskriver han det som att det då ”svartnade för hans ögon”.

Han plockar upp en pinne och slår henne, men den går av. Therese frågar då:

”Vad har jag gjort dig?”

Pojken tar då strypgrepp tills flickan tappar medvetandet – och åker sedan hem.

En bit bort börjar de som är kvar att leta efter Therese.

Jennifer Parheden berättar för Expressen att någon ringer Therese mamma och att hon då tänker på ciggen och vodkan som fanns i Therese väska. Tjejerna hade sagt till sina föräldrar att de skulle ha en filmkväll – när de egentligen skulle ut och festa i skogen.

Therese fick ingen luft

Snart hittar några av ungdomarna Therese Johansson Rojo, liggandes på rygg på marken. Jennifer Parkheden springer dit. Hon snubblar över sin vän och ser att hon är alldeles blå. Men hos henne finns inte ens tanken att hon skulle dö. Det sista hon gör är att Therese kniper efter luft och tänker då att det inte är någon fara och att Therese antagligen bara ramlat.

Ambulansen anländer men det är för sent att rädda flickans liv.

Svartsjuka låg bakom mordet

Under våren 2009 hade det unga paret, som senare blev dömda, varit tillsammans i ett och ett halvt år. Men deras förhållande präglades av många dispyter.

På Valborgsmässoafton var flickan bortrest. Det var då pojken träffade Therese Johansson Rojo på en fest, och de båda kysstes.

Vad som sedan hände fram tills att pojken dödade Therese, hade det unga paret delade meningar om:

Enligt flickan var det slut – och hon gjorde allt hon kunde för att pojken skulle förstå det. Pojken däremot hävdade att flickvännen då kom med sitt krav:

Om han inte dödade Therese Johansson Rojo var det slut.

”Jag klarar inte av att sitta här typ tre säten bort från henne på t-banan. Hon ska dö”, skrev flickan i ett sms till pojken.

Nekade till anstiftan till mord

Tonåringarna intensiva sms-konversation kom att bli åklagarens viktigaste bevisning i brottsfallet.

Den 16-åriga pojken erkände att han dödade Therese Johansson Rojo. Flickan nekade till anstiftan till mord och sa att anledningen till att hon skrev som hon gjorde till pojken var för att få honom att förstå att det var slut – hon trodde aldrig att han skulle göra det.

Enligt domstolarna borde hon dock ha insett att det ”fanns en risk”.

– Det växte fram en historia om hur flickan hade påverkat honom. Killen levde i en bubbla, det var bara hon som existerade för honom, säger kriminalinspektören Sven-Olov Carlsson till Expressen och fortsätter:

– Hon pressade honom något fruktansvärt, men jag förstår fortfarande inte hur i helvete han kunde gå så långt som han gjorde.

De båda dömdes till ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård och är i dag utsläppta.

Johanna Leshem Janssons liv innan mordet på Tove: "Utåtriktad"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!