En del har blivit kvitt sitt missbruk – andra har aldrig smakat på alkohol.
En del har blivit kvitt sitt missbruk – andra har aldrig smakat på alkohol. - Foto: Stella Pictures

12 svenska kändisar om varför de inte dricker alkohol

Alkohol är en nedåtgående trend som allt fler slopar – även bland våra svenska kändisar. Nyheter24 listar tolv kändisar som är nykterister.


Alkoholdrickande har varit en nedåtgående trend som även har speglats i Systembolagets försäljningssiffror. Framförallt den yngre generationen dricker allt mindre. 

Bland våra svenska profiler har flera talat offentligt om deras val att avstå från alkohol.

Björn Ulvaeus

Abbastjärnan och miljardärentreprenören Björn Ulvaeus har berättat i en intervju med DN att han tidigare har varit alkoholist. Numera håller han sig borta från alkoholhaltiga drycker. 

– Jag hade druckit färdigt. Det påverkade mitt liv för mycket. Ja, jag var alkoholist, eller: det är man, man är nykter alkoholist.

Han berättar när han kom till insikten att han behövde sluta med alkohol.

– Det var det bästa beslutet jag gjort i mitt liv. Det tog tre kvarts år eller någonting, sedan började sinnen öppna sig och kreativiteten höjdes och allt blev otroligt mycket bättre.

Musiklegenden Björn Ulvaeus. Foto: Stella Pictures

Anders Bagge

Musikproducenten, mest känd som en del av Idoljuryn, har tidigare tampats med alkoholproblem.

– Ett tag kunde jag inte ens gå in i ett rum när det var tre stycken där, hela ryggen var svettig och jag var tvungen att ta tre-fyra öl för att ens våga gå in på ett möte utomlands. Jag hade sådan jävla press över bröstet, har han sagt i programmet Renées brygga skriver Femina

Idag är Anders Bagge nykterist och säger att han är mycket lyckligare utan alkoholen.

Många tittare känner igen Anders Bagge från Idol. Foto: Christine Olsson / TT

Lulu Carter

Programledaren och inredaren Lulu Carter slutade dricka alkohol 2014 när hennes hälsa hade påverkats negativt och folk runt henne uttryckte oro över alkoholen.

Lulu Carter har berättat att hon tog ett återfall under pandemin då hon fick Covid flera gånger och även drabbades av depression. Efter fem år som nykter började hon att dricka igen och om perioden har hon skrivit att hon “tappade bort sig själv helt”.

På sin Instagram har hon för 2023 önskat att kunna hitta tillbaka till “friska, starka, glada, nyktra Lulu”, något Nyheter24 tidigare har skrivit om.

Ellen Bergström

Komikern och tv-profilen Ellen Bergström har varit öppen om sitt tidigare missbruk av både alkohol och piller. Hon har berättat om hur hon gick på AA-möten för att bli kvitt beroendet.

Instagram har hon skrivit om hur svårt det var att sluta dricka.

– Det krävdes ofta bara att någon frågade “ska du inte ta en till?” så förvandlades min bestämdhet kring att bara dricka två öl till att jag drack tio.

Nu har Ellen Bergström varit nykter sedan 2018. Stort grattis!

Therese Lindgren

Youtubern och influencern har talat offentligt om sitt alkoholmissbruk och hur det genomsyrade varenda aspekt av hennes liv.

– Varenda video från 2016 är jag alkoholpåverkad i, varenda möte jag gick på hade jag druckit inför, och varje helg är helt svart, har Therese Lindgren sagt under en frågestund på Instagram.

Sedan hon blev nykter har hon hamnat i blåsväder när hon gjort reklam för Systembolaget. Många följare menade att företaget är så starkt förknippat med alkohol att det inte spelar någon roll att reklamens fokus var på miljövänlig paketering.

Foto: Skärmavbild Instagram @therese
Youtubern Therese Lindgren har över en miljon följare på plattformen. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Tommy Nilsson

Artisten Tommy Nilssons alkoholvanor började påverka hans kropp så att det gjorde ont. Han drabbades av gikt, eller portvinstå, där han fick ansamlingar av vätska i fötterna som smärtade.

Tommy Nilsson deltog i ett par AA-möten och lyckades bli av alkoholmissbruket. Han kunde meddela att hans son aldrig har sett honom dricka alkohol. Vid 50 slutade artisten att dricka och har hållit sig nykter sedan dess, skriver Expressen

Tommy Nilsson uppträder i programmet Lotta på Liseberg. Foto: Stella Pictures

Isabel Adrian och Steve Angello

I en intervju med King har stjärnmusikern Steve Angello sagt att hans rider inte är särskilt rolig, utan mest består av alkoholfria drycker som kokosvatten och osötat iste. Det har skett att arrangörer på festivaler serverat starksprit till DJ-stjärnan.

– Man bara: ”Jag har inte bett om det här.” Och de bara: ”Jaha, vi förmodade att du var alkoholist fortfarande.” Det blir lätt lite fel.

Även frun och tidigare Robinson-deltagaren Isabel Adrian avstår från alkohol och slutade dricka i samband med att hennes man blev nykter.

– Då blev det naturligt för mig att också dra ner på det. I dag handlar det om att vakna upp och må bra och jag tycker det är kul att träffa människor utan alkohol. Livet blir faktiskt lite lättare utan alkohol så det är ingenting jag saknar.

Paret har tidigare hamnat i blåsväder efter att en tidigare barnflicka anklagade dem för att ha avskedat henne på plats. Steve Angello kontrade med att barnflickan ska ha druckit alkohol under arbetstid, samt använt ett betalkort ämnat för barnens utgifter, skriver Aftonbladet

Paret Steve Angello och Isabel Adrian. Foto: Claudio Bresciani/TT

Gunde Svan

Den tidigare längdskidåkaren och programledaren Gunde Svan bevittnade tidigt alkoholens negativa effekter. I en intervju har han berättat om hur en grannpojke fastnade i ett alkoholmissbruk och gick bort redan vid 30-35 års ålder.

– I honom såg jag tidigt att det där med alkohol var farligt, ingen bra grej, skriver Expressen.

Mikael Persbrandt

Skådespelaren Mikael Persbrandt har varit nykter sedan 2014, enligt Expressen.

Han har tidigare missbrukat både alkohol och droger – något som till slut tog över hans liv. 

Numera ser han livet på ett annat sätt än under missbruket och har sagt att han planerar mer kring framtiden än vad han tidigare har gjort. 

–  Jag har börjat se framåt nu och kan känna en sorg över att livet är ändligt, sa Persbrandt i en intervju med Dagens Nyheter 2017.

Mikael Persbrandt har medverkat i både svenska och internationella produktioner. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Josefin Dahlberg

Influencern Josefin Dahlberg har berättat om hur hennes första möte med alkohol skedde så tidigt som vid tio års ålder. Vid 15 år klarade hon inte av att dricka alkohol utan att det gick överstyr.

Sedan 21 års ålder har Josefin Dahlberg varit nykter.

- Det är verkligen nolltolerans. Och jag hoppas att jag aldrig mer ska behöva dricka för jag vet att för mig är det inget positivt, säger hon till Yle.

Simon Sköld

Den tidigare MMA-fightern och författaren Camilla Läckbergs man Simon Sköld valde tidigt bort alkoholen. Sedan unga år har han varit mån om hälsan och började utöva karate i tidiga tonåren.

Men för Simon Sköld har det inte varit en uppoffring att hålla sig borta från alkohol. Han uppger att han varken gillar smaken eller känslan av att vara berusad, skriver Aftonbladet.

Simon Sköld har ett förflutet inom kampsport. Foto: Hanna Franzén/TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!