Angela Ahola, doktor i psykologi, följde två personer som vid tiden var otrogna mot sina respektive partners.
Angela Ahola, doktor i psykologi, följde två personer som vid tiden var otrogna mot sina respektive partners. - Foto: Pressbild/Sören Vilks och Stella Pictures

Angela följde två personers otrohet på nära håll – här är 3 saker hon lärde sig: "Överraskad"

För att få en bättre förståelse för otrohet följde Angela Ahola, som är doktor i psykologi, två personer som var otrogna mot sina respektive partners. Genom detta kom hon fram till tre viktiga insikter.
– Och jag kan säga att jag blev riktigt överraskad av de här tre sakerna, säger hon till Nyheter24.


I boken "Den nakna sanningen: Varför vi är otrogna och vad vi kan lära oss av det" benar Angela Ahola, som är doktor i psykologi, ut mekanismerna bakom otrohet – dels genom forskning på ämnet, dels genom att själv följa två personer, kallade Vera och Joar, som vid tiden vänsterprasslade. 

Genom arbetet med boken kom Angela, som själv blivit bedragen, fram till tre viktiga insikter.

– Och jag kan säga att jag blev riktigt överraskad av de här tre sakerna, säger hon i en intervju med Nyheter24.

8 tecken på att din partner är otrogen – experten: "Otippat"

1. Finns många skäl till otrohet

Vad var det då för lärdomar Angela Ahola kunde bära med sig? 

– Det första som jag reagerade på, det är att människor är otrogna av så många skäl. Och på så många olika sätt, att det går inte riktigt att se det som ett enhetligt fenomen.

– Vissa former av otrohet kan då flesta av oss ändå förstå och relatera till. Som Vera till exempel, hennes man var såhär: "Usch, du är ful och jag vill inte vara med dig". Alltså han var så elak och efter 20 år så tänker hon att: "nej, ekonomiskt kan jag inte komma loss ur det här". Då kan man ju relatera till hur jobbigt hon har det.

Samtidigt finns det fall av otrohet som inte alls är lika lätta att förstå.

– Vissa andra former av otrohet får det ju att knyta sig i magen på en, eftersom det känns så fruktansvärt sårande och magstarkt.

2. Vissa är otrogna oavsett omständigheter

Den andra insikten som Angela Ahola delar med sig av är att vissa personer kommer att vara otrogna, oavsett omständigheter.

– De kan ha en fantastisk partner och en fantastisk relation, men de har det i sin personlighet. Så varken situation eller relation kommer att hindra dem från att vara otrogna, utan förr eller senare sker det, säger hon.

Här är personen som alltid kommer vara otrogen mot dig: "Ökar risken"

3. Svårare än man tror att lämna en dålig relation

Den tredje lärdomen var, enligt Angela Ahola, att det är svårt för många att "bara lämna" en dålig relation. 

– För vi människor, vi dras till varandra. Evolutionen har utvecklat en önskan, ett behov hos oss, att hålla ihop. Det är det här med gruppen, klanen, stammen, det sociala sammanhanget och vårt parförhållande. "Vi:et" fungerar mer eller mindre som en livförsäkring, för tittar vi långt bak i mänsklighetens historia så innebar ensamhet i regel döden. Alltså stannar vi kvar. 

– Och det kan vara att vi stannar kvar i en dålig relation med en person som är otrogen mot oss, eller så stannar vi kvar i en dålig relation och är själva otrogna.

Då är flest personer otrogna – veckodag och månad: "Ett mönster"

Läs fler artiklar om otrohet här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!