Lusten kan påverkas av många olika saker, bland annat stress, oro eller sorg
Lusten kan påverkas av många olika saker, bland annat stress, oro eller sorg - Foto: Pexels

Låg sexlust? Då ska du INTE göra det här – experten: "Otroligt viktigt"

Har sexlusten börjat avta eller har den varit frånvarande ett tag? Det finns verktyg som kan hjälpa dig att hantera det och även hjälpa dig att få tillbaka lusten. Det finns även saker du garanterat bör undvika om sexlusten är låg.


Lever du i en relation där sexlusten börjar avta, eller kanske har avtagit? Det finns sätt att hantera det på för att öka möjligheten att få tillbaka den. Men det finns också saker du bör undvika. 

Minskad sexlust kan drabba oss alla, och det finns mängder av orsaker som kan göra att lusten avtar. Lever du med mycket stress, oro, ångest, sorg eller någon annan känsla som kan kännas övermäktig ibland, så kan detta påverka din sexlust.

6 heta tips på sexleksaker du kan styra med din telefon: "Enklare"

Tänk inte på middagen – var här och nu

Om det är så att lusten inte är lika närvarande längre, så finns det några saker du definitivt ska undvika för att inte förvärra situationen. 

Det är till exempel ytterst viktigt att du är närvarande i både kropp och sinne när du ska vara intim med din partner, det är också viktigt att veta var gränserna då, det menar Tom Peters, sexolog hos RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning).

– Om du till exempel ska ligga med din sambo och samtidigt funderar på vad du ska laga till middag är det svårt att vara helt närvarande och kunna njuta av sex, eller någon annan aktivitet. Att öva på sin medvetna närvaro och lyssna inåt är därför ett bra sätt att öka lusten och njutning av sex, berättar han för Nyheter24.

Lider du av dejtingskräck? Så här tar du tillbaka kontrollen och träffar den rätta

Gå aldrig över dina gränser

I din relation till din partner är det viktigt att kommunicera så att ingen av er går över någon gräns som ni inte känner ska passeras. 

– Många upplever det svårt att skilja mellan att inte vilja och att vara svårstartad. Det är därför otroligt viktigt att inte gå över ens egna gränser. Ta det lugnt och öva på hur ni kan kommunicera en paus eller att avsluta sex när det inte känns helt bra.

Ha alltså inte tankarna någon annanstans. Var här och nu. Och känn dina egna gränser och kommunicera med din partner – då kan lusten snart vara tillbaka igen. 

Skulle det vara så att ni upplever det svårt att hitta tillbaka till varandra eller att känna lust, glöm då inte att det finns utbildade experter som kan hjälpa er. 

Vem vet, kanske är det just ett par öron till som behövs för att ni ska få de råd som passar er.

– Tycker ni att det är svårt att navigera låg lust i en relation kan man alltid boka in sig på ett eller några samtal med en sexolog. Ibland behövs en till person som lyssnar och ger råd för att hitta rätt sätt som just ni kan kommunicera på, säger Tom Peters.

Ligg dig i form – 4 heta sexställningar som sätter din fysik på prov: "Utmanande"

sex
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!