Är du rädd för att dejta?
Är du rädd för att dejta? - Foto: Pixabay

Lider du av dejtingskräck? Så här tar du tillbaka kontrollen och träffar den rätta

Känns det omöjligt att dejta? Får du panik och ställer in intressanta dejter fastän du längtar efter tvåsamhet? Då kanske du lider av dejtingskräck. Nyheter24 reder, med hjälp av dejting- och relationsexperten Jacqueline Joo, ut hur du ska våga dig ut i dejtingdjungeln.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Dejtingskräck är ett vanligt fenomen där personer känner en stark oro inför att gå på dejt. Detta kan leda till att man undviker att dejta helt och hållet eller att man upplever stor ångest inför själva dejten. 

En person som även gått igenom många dåliga relationer kan känna rädsla för att dejta igen. Det är inte själva singellivet som skrämmer, utan snarare risken att återigen uppleva smärta. 

Skräcken kan påverka ens självförtroende och leda till att man undviker att träffa nya människor på det romantiska planet.

– Vi är alla rädda för att bli avvisade, det är en naturlig del av att vara människa. Om du har blivit oerhört sårad tidigare och inte bearbetat de jobbiga känslorna finns det en risk att de förstör för dig själv, så att du inte vågar öppna upp dig och släppa någon nära igen. Då är det bra att gå och prata med någon om det här, säger Match dejtingexpert Jacqueline Joo till Nyheter24.

Angela gick på över 100 dejter – här är 3 saker hon lärde sig

Acceptera din rädsla för bättre dejtingliv

Dejtingskräck är ett vanligt problem bland singlar i dagens samhälle, där det finns höga förväntningar på att hitta den rätta och där det finns många olika sätt att träffa nya människor.

Jacqueline Joo berättar vidare att det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon "rätt" eller "fel" väg att gå när det gäller dejting. Men det är däremot viktigt att ta hand om sig själv och sin mentala hälsa under processen.

Hur ska man då hantera den panik som kan uppstå inför dejtandet så den inte förstör det roliga med att träffa en ny kärlek?

– Ett första tips är att acceptera att du är rädd, men också fråga dig själv 'vad du är rädd för?'. Om du inte vet vad som skapar paniken är det mycket svårare att ta itu med den.

Match dejtingexpert Jacqueline Joo. Foto: Match

Dejtingproblemen som förstör kärleken

Två vanliga dejtingproblem som kan uppstå utöver dejtingskräcken är att man antingen övertänker eller anpassar sig för att bli omtyckt – till nästan vilket pris som helst.

Många anpassar sig för att bli omtyckta, mår dåligt av ovisshet och övertänker och analyserar dejtandet för att få en känsla av kontroll – men vill inte visa sig sårbara.

– Handlar din rädsla till exempel om att bli bedömd och en oro kring vad personen ska tycka om dig, att ni inte ska ha något att prata om eller att du själv inte ska gilla den du är på dejt med och inte vet hur du i så fall ska avsluta dejten snabbt?  

– Det är också bra att vara öppen med att du är nervös, om du dejtar online, skriv redan i chatten att du är nervös när det kommer till att gå på dejt, då förstår personen du ska träffa dig bättre och det blir mindre jobbigt. Ett annat tips är att välja att dejta via en sida som har videochatt, det kan vara ett bra första steg för att minska nervositeten innan man ses i det verkliga livet.

Det finns tre typer av dejtare – den här bör du undvika: "Dra i handbromsen"

Då behöver du terapi för din dejtingskräck

Dejtingskräck är inte att förväxla med den pirriga känsla du upplever vid en eventuell förälskelse som även kan kännas lite frustrerande och jobbig.

I stället kan dejtingskräcken vara så tuff att många gång på gång bryter ihop, eller helt sonika ger upp dejtandet för att det är jobbigt att må så dåligt under en längre period. 

– Allt beror på hur mycket den här skräcken påverkar ditt liv. Om den gör att du inte klarar av att ens gå på en dejt, att du flyr från dem när du väl är där eller aldrig lyckas få fram ditt rätta jag eftersom du är förlamad av rädsla är det faktiskt fog för att gå i KBT-terapi, då det är ett tecken på att du kan lida av social fobi. Detta kan du få hjälp med via din vårdcentral.

– I terapin får du djupdyka i din rädsla och förstå vad du är rädd för samt jobba med exponeringsövningar där du utsätter dig för det som framkallar denna skräck. På så sätt kan du över tid jobba bort rädslan och bli fri från den! 

Därför blev du nyligen ghostad – så här går du vidare enligt experten.

/
/