Att få sitt barn att välja bort mobilen för annan aktivering kan vara svårt
Att få sitt barn att välja bort mobilen för annan aktivering kan vara svårt - Foto: Christine Olsson/Jessica Gow/TT

Skärmtiden tar över ALLT – hur får jag mitt barn att släppa mobilen?

Trött på att ditt barn fastnar framför mobilen eller surfplattan, när du som förälder hellre hade sett att hen aktiverade sig på andra sätt?
– Här är det upp till dig att sätta regler som förälder, säger Emelie Blad, psykolog på Mindler.


Småbarnsåren kan vara allt annat än lugna och harmoniska, och på senare år har allt fler föräldrar erbjudit sina barn tid framför telefoner eller surfplattor för stimulering. 

Men enligt Statens medieråd kan det vara bra att reglera hur mycket tid barnen spenderar framför skärmen och på sociala medieplattformar, forskning har nämligen visat att digitala medier kan leda till psykisk ohälsa hos unga. Frågan är däremot komplex, och alla barn påverkas olika av olika saker.

När man frågar barnen och ungdomarna själva uppger dessutom hälften att skärmtiden hindrar dem från att göra andra saker de vill och ska göra, enligt Statens medieråds upprepade undersökningar.

Hjälp, mitt barn hatar min nya partner – vad ska jag göra?

Psykologen: "Upp till dig som förälder att sätta regler"

Men att begränsa sitt barns skärmtid och ändå hålla det underhållet och nöjt kan vara lättare sagt än gjort som förälder. 

Hur får man sitt barn att respektera när man säger nej till mer skärmtid till förmån för annan aktivering? Det här har Emelie Blad, psykolog på Mindler, att säga om dilemmat:

– Skärmtid kan självklart vara väldigt lockande och stimulerande för ett barn, vilket gör att barnet gärna väljer detta över annan typ av aktivitet. Du som förälder ansvarar för vilka aktiviteter som barnet har tillgång till och exponeras för, och här är det upp till dig att sätta regler som passar för er livsstil och för barnets bästa, säger hon till Nyheter24.

Involvera barnet i de andra aktiviteterna

En bra ände att börja i är att prata med ditt barn om vad hen skulle vilja göra – och varför det är viktigt för dig som förälder att ni umgås.

– Ge förslag på saker ni kan göra ihop, och fråga barnet om vad hen skulle vilja göra. Ju mer delaktig barnet är, desto större chans att det blir hållbart och gynnsamt för er allihop! Kanske gör ett schema ihop med olika aktiviteter och stå fast i att implementera dessa, säger Blad.

Hjälp, mitt barn hatar min nya partner – vad ska jag göra?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!