Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson. - Foto: TT

Andersson: Inga försök att få loss Kulusevski

Tillbaka efter skada gör Dejan Kulusevski succé i Tottenham.Han hyllades stort för insatsen i den underhållande 4–3-segern mot Leeds.Men Janne Andersson har inte gjort några försök att få loss honom mot Mexiko och Algeriet.Att han skulle komma in och spela med oss har jag slagit bort med den skada han hade, säger förbundskaptenen.


Fakta: Sveriges trupp

Landslaget möter Mexiko på onsdag kväll i Girona. Landslagsåret avslutas mot Algeriet i Malmö på lördag.

Målvakter: Robin Olsen, Aston Villa, Kristoffer Nordfeldt, AIK, Leopold Wahlstedt, Odds BK.

Backar: Joel Andersson, Midtjylland, Ludwig Augustinsson, Aston Villa, Filip Dagerstål, Lech Poznan, Isak Hien, Hellas Verona, Emil Holm, Spezia, Edvin Kurtulus, Hammarby, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester U, Aiham Ousou, Slavia Prag.

Mittfältare/forwards: Viktor Claesson, FC Köpenhamn, Anthony Elanga, Manchester U, Emil Forsberg, Leipzig, Samuel Gustafson, Häcken, Viktor Gyökeres, Coventry, Mikael Ishak, Lech Poznan, Jesper Karlsson, AZ Alkmaar, Jesper Karlström, Lech Poznan, Kristoffer Olsson, Midtjylland, Robin Quaison, Al-Ettifaq, Marcus Rohdén, Frosinone, Ken Sema, Watford, Mattias Svanberg, Wolfsburg, Magnus Eriksson, Djurgården.

Kulusevski var en av fem spelare som stoppades av sina klubblag från de kommande landskamperna. Den första är mot Mexiko i Girona på onsdag. Sedan väntar Algeriet i Malmö på lördag.

Tottenhams manager Antonio Conte ville inte riskera något med tanke på Kulusevskis tidigare skada i höst. Det var motiveringen för att inte släppa anfallaren till landslaget.

Men sedan Andersson tog ut truppen har Kulusevski gjort ett inhopp och spelade från start mot Leeds i helgen.

TT: Har ni gjort några försök att få hit honom? Han är ju uppenbarligen frisk.

— Jag pratade med honom inför förra helgen. Då hade klubben och han kommit överens om det var bra för honom att bygga upp sig inför den här perioden.

"Kanske chansat lite"

— Vilket jag tycker var bra tänkt. Jag har stor respekt för att man säger så på klubbnivå.

— Sedan tror jag att det gått lite snabbare än vad de trodde – och lite bättre. Jag ska inte värdera och bedöma vad de har gjort, men kanske har de chansat lite eftersom det är ett brejk, säger Andersson.

Dejan Kulusevski i Tottenhams 4–3-seger mot Leeds i helgen.

Kulusevski fick höga betyg för sin prestation mot Leeds. Bland annat bidrog han med en framspelning till segermålet. Klubblegendaren Gary Lineker hävdar att Kulusevski gör stor skillnad. När han spelar och är i form är Tottenham ett betydligt bättre lag, något som även gäller i landslaget.

Kort och gott – Dejan Kulusevski behövs i ett landslag som mest mött motgångar.

— I grunden vet jag att Dejan jättegärna hade varit med, men har man varit borta så länge ska man inte riskera något. Det förstår jag.

TT: Du har inte haft någon kontakt med Tottenham?

— Nej. Tottenham skickade ett meddelande till oss där man väldigt snyggt och prydligt beskrev situationen och att de vill att han är kvar på hemmaplan.

Respekt för upplägget

TT: Det är inte alldeles ovanligt att man kanske gör en överenskommelse. Att han till exempel får spela 60 minuter mot Mexiko och inte är med mot Algeriet?

— Så skulle man kunna göra, men i det här fallet pratade jag med Dejan och han pratade med klubben och vi bestämde det här upplägget. Sedan har jag inte brytt mig om att röra i det med respekt för klubbens beslut.

Andersson upplever sin tyngsta period sedan han tog jobbet som förbundskapten 2016. Ett missat VM-slutspel, nedflyttning till C-divisionen i Nations League, mängder med skador och återbud... det mesta som kan gå emot har gått emot.

Landskamperna i veckan kan putsa fasaden, men inte mer än så.

På frågan hur han påverkats av motgångarna 2022 svarar Andersson:

— Jag är väldigt noga med att skilja på vem jag är som person (och som förbundskapten). Jag är gift med Ulrika och vi har det bra med vår hund och våra barn och barnbarn.

"Äter mina jordnötter"

— Jobbsituationen har varit rörig i år. Det är klart att jag påverkas av att inte fullt ut ha fått chansen att prestera med de bästa förutsättningarna. Det är en jättestor frustration.

— Som person är jag samma gubbe. Jag äter mina jordnötter, dricker mina öl och tittar på trav och fotboll och tycker det är jättebra, men arbetsmässigt har det varit jobbigt.

TT
/
/
/
AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

1 timme sedan
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

2 timmar sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.