Stockholm

Vädjar till Fifa: Begränsa inte pressfriheten

Den internationella yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser vädjar till Fifa, det internationella fotbollsförbundet, och Qatar om att inte begränsa pressfriheten under VM.
Den internationella yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser vädjar till Fifa, det internationella fotbollsförbundet, och Qatar om att inte begränsa pressfriheten under VM. Foto: TT

Reportrar utan gränser (RSF) vädjar till Fifa, det internationella fotbollsförbundet, och Qatar om att inte begränsa pressfriheten under fotbolls-VM i Qatar.Vi har fått indikationer på att journalister har blivit övervakade, säger Erik Halkjær, RSF Sveriges ordförande, till TT.


Fakta: Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 600 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas vara mellan 5 och 15 procent.

Förutom gästarbetarnas situation i Qatar har människorättsorganisationer slagit larm om diskriminering av kvinnor och hbtq-personer samt om begränsad yttrandefrihet.

Landet ligger på plats 119 av 180 när det kommer till pressfrihet.

Kvinnor diskrimineras både lagstiftningsmässigt när det gäller arvsrätt och skilsmässor, men även i praktiken. Till exempel finns det system med manligt förmyndarskap, vilket innebär att kvinnor måste be om lov för sådant som att resa eller gifta sig.

Hbtq-personer diskrimineras exempelvis genom att samkönat sex ger fängelse.

Yttrandefriheten har blivit kraftigt begränsad under de senaste åren. I fjol kom en ny lag som kriminaliserar "falsk information" eller "partisk information" där du riskerar fängelse i fem år eller skyhöga böter. Politiska partier tillåts inte.

Källa: Amnesty Sverige, Nationalencyklopedin.

Bland andra Svenska sportjournalistförbundet och dess franska motsvarighet, l´Union des journalistes de sport en France, har slutit upp bakom yttrandefrihetsorganisationen RSF:s vädjan.

"Alla former av övergrepp på pressfriheten under världsmästerskapet bör fördömas å det kraftigaste", skriver RSF i ett uttalande.

Organisationerna vill se att journalister respekteras, att de inte hindras i sitt arbete och att alla restriktioner för att filma och fotografera på andra platser än arenorna lyfts.

Dansk råkade illa ut

Tidigare i veckan gick säkerhetsvakter emellan och stoppade ett danskt tv-team från att filma ett livesänt inslag i Qatar. Vakterna hotade även med att ha sönder kameran.

— Det var den danska journalisten som råkade illa ut, och förra året var det ett norskt team. Sen har vi har fått indikationer om att journalister har blivit övervakade. Man har ändrat riktlinjerna för ackrediteringarna – visserligen har det blivit till synes lättare – men läser man det finstilta så är det väldigt öppet för tolkning, säger Erik Halkjær, RSF Sveriges ordförande, till TT och fortsätter:

— Det var väl det som hände den här danska journalisten. Man hör hur han ropar: "Jag har ackreditering, jag får filma var jag vill" eller något sånt ropar han. Men eftersom han har den ackrediteringen har han också åtagit sig att inte filma vissa miljöer.

"Därför vi vädjar"

TT: Tror du att Fifa och Qatar kommer att hålla pressen fri under mästerskapet?

— Nej, det tror jag tyvärr inte. Men det är också därför vi vädjar till Fifa. Så att Fifa ska följa upp det här löftet. Qatar ligger på plats 119 av 180 i pressfrihetsindex och har flera utmaningar när det gäller pressfrihet. Så det är väl lite som talar för att det ska bli bättre nu, säger Halkjær och fortsätter:

— Å andra sidan var vi lika oroliga när det var OS i Kina nyligen. Då skedde det vissa gripanden inför mästerskapet, men under mästerskapet fick vi inga rapporter om några övergrepp.

VM i Qatar inleds i dag, 20 november.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.