Saman Ghoddos vid det iranska fotbollslandslagets träning inför premiären mot England.
Saman Ghoddos vid det iranska fotbollslandslagets träning inför premiären mot England. - Foto: TT

Guide: Fotbolls-VM 21 november

Vad: England–Iran, grupp B


När: Måndag klockan 14.00

Var: Khalifa International Stadium, Doha

TV/Radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten

+ Omtvistat Iran

Stora protester har under hösten skakat Iran sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i mitten av september, efter att ha gripits av landets moralpolis för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på ett korrekt vis. Dessutom anklagas Iran för att stötta Rysslands invasion av Ukraina militärt. Frågan om landet borde sparkas ut från VM har lyfts. Irans Malmöfödde anfallare Saman Ghoddos tror dock inte att det löser något.

— Jag vet inte om det skulle vara rätt beslut att sparka ut oss. Jag tror inte något skulle ändras, sade han i The Independent.

+ Ny nationalsång

Kanske får vi se några spelare som snubbla på orden i nationalsången i VM-premiären. För det engelska landslaget är VM i Qatar det första utan drottning Elizabeth II i livet. England spelade sin första VM-turnering 1950, då drottningen var 24 år gammal. I och med Elizabeth:s bortgång i höstas och Kung Charles tillträdande ändras därmed den engelska nationalsången från "God save the Queen" till "God save the King".

+ Ölabstinens?

De engelska fansen är kända för att vara stökiga, och för att gilla öl. Frågan är hur arrangörens beslut – som kom så sent som i fredags – om att inte tillåta servering av alkohol i anslutning till arenorna kommer att tas emot av de törstiga engelsmännen.

Vad: Senegal–Nederländerna, grupp A

När: Måndag klockan 17.00

Var: al-Thumama-stadion, Doha

TV/Radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten

+ Stjärnan saknas

Sadio Mané skadade knät då hans Bayern München 6–1-besegrade Werder Bremen i Bundesliga den 8 november. Sedan dess har han gått en kamp mot klockan – bland annat har han tagit hjälp av en häxdoktor för att komma till bukt med skadan – för att hinna bli spelklar till VM i Qatar. Men 30-åringen hann inte i tid och Senegal får därmed klara sig utan sin största stjärna i VM.

+ Förbudskapten stöder bojkott

Nederländernas förbundskapten Louis van Gaal är en av många kritiker mot att VM avgörs i Qatar. 71-åringen har bland annat kallat beslutet "löjligt" och stöttat fans som väljer att bojkotta mästerskapet. Han hoppas dock att landslagets framfart ska locka nederländska fans att följa laget.

+ För lite vila

Att VM spelas i december har kritiserats av bland annat spelarfacket Fifpro för att vara dåligt för spelarnas hälsa. För att klämma in ett mästerskap mitt i klubblagsfotbollens späckade schema gör att pausen efter VM också kommer att bli kort. Flera spelare i Premier League har spelat tusentals minuter de senaste 18 månaderna, med både lands- och klubblag för att klämma ihop alla matcher innan VM. Flest minuter har Nederländernas Virgil van Dijk som sedan juli i fjol spelat över 7 600 minuter.

Vad: USA–Wales, grupp B

När: Måndag klockan 20.00

Var: Ahmad bin Ali-stadion, Doha

TV/Radio: TV4/ C More/P4 Radiosporten

+ Tillbaka efter 64 år

Spelarna i Wales minns inte senast landet var med i ett VM. Inte så konstigt – det var i Sverige 1958. Wales säkrade slutspelsplatsen genom att besegra Ukraina i playoff i juni.

— Det har varit en lång resa. Mina föräldrar och hela min familj grät efter matchen, jag kunde se hur mycket det betydde för dem, säger Rennesförsvararen Joe Rodon enligt AFP.

+ Bales vapen

Wales storstjärna Gareth Bale bytte inför säsongen Real Madrid mot spel Los Angeles FC. Det kan bli värdefullt då hela nio spelare i den amerikanska truppen spelar just i den inhemska ligan.

— Vi vet att vi måste begränsa hans tid och utrymme. Han är en mycket farlig spelare och han kommer att bli en katalysator för dem. Vi måste bokstavligen börja sparka runt honom lite på planen. Få honom att känna oss, säger USA:s Kellyn Acosta.

+ Gyllene generation

USA kvalade inte in till VM 2018, men är nu tillbaka med det som tidningen The Athletic kallas deras gyllene generation. Fler amerikaner än tidigare spelar i de europeiska toppligorna och förhoppningen är nu att ta sig vidare från gruppspelet för att sedan vara på topp på hemma-VM 2026.

TT
/
/
/
SVT
/
/
USA
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!