Ett antal judiska organisationer uppger att Qatar inte kommer att möjliggöra tillagad koshermat och varm koshermat.
Ett antal judiska organisationer uppger att Qatar inte kommer att möjliggöra tillagad koshermat och varm koshermat. - Foto: TT

Qatar stoppar koshermat under VM

Flera judiska organisationer uppger att Qatar stoppar tillagad koshermat under fotbolls-VM. Det skriver Jerusalem Post.


Fakta: Koshermat

Ordet kosher betyder tillåtet eller godkänt. Om något är kosher får det ätas av judar som följer kosher-reglerna.

Det refererar till sättet som mat produceras och tillagas på, huvudsakligen om det är av animaliskt ursprung.

Det finns detaljerade beskrivningar om vilka djur som klassas som rena eller orena, som får ätas eller inte ätas.

"Tahor" är de djurarter som är tillåtna att äta. Till exempel ko, kyckling och lamm.

"Tame" är de djurarter som inte är tillåtna att äta. Till exempel gris, skaldjur och ormar.

Det finns inga restriktioner för frukt och grönsaker, dessa är alltid tillåtna att äta.

Det är bland annat förbjudet att förtära blod, och än idag har allt kosherkött behandlats för att avlägsna allt blod innan tillagning.

Man får inte blanda mjölk, eller mjölkprodukter – till exempel grädde, ost, mjölkpulver och vasslepulver – och kött i samma måltid.

Har man ätit köttprodukter väntar man en viss tid innan man kan äta mjölkprodukter. Hur länge den här perioden är beror på olika traditioner. Vissa väntar tre timmar, andra väntar upp sex timmar.

Om man följer kosher-reglerna har man olika husgeråd för kött och mjölk. De diskas också separat.

När ett djur slaktas måste avlivningen ske så smärtfritt som möjligt. Svensk lagstiftning tillåter inte kosherslakt. Detta har bidragit till att färskt kosherkött inte finns att tillgå i Sverige.

Källa: Judiska Församlingen i Stockholm

— Det finns ingen koshermat, det finns inga sabbatsmåltider och inga offentliga böneplatser. De sade att de skulle skilja på religion och sport, så hur kommer det sig då att mäktiga Qatar inte vet hur man ska göra det säkert för judar, säger en källa enligt tidningen.

Källor i judiska organisationer berättar, enligt tidningen, att Qatar även brutit ett löfte om att tillåta judiska bönetjänster i Doha under VM.

— Vi blev lovade att få skapa böneplatser för religiösa judar som kommer för att se på VM, men vi har nyligen blivit tillsagda att de förbjudit sådana av säkerhetsskäl, säger en representant för en judisk organisation till tidningen.

I Qatar är islam statsreligion.

Strax före VM öppnades det första kosherköket i Qatar som säljer exempelvis bagels med pålägg som hummus, grönsaker och rökt lax samt brödet challah, som bland annat äts under sabbat.

"Jag är upprörd över rapporterna om att qatariska myndigheter har förbjudit försäljning av tillagad koshermat samt förbjudit judar att samlas för offentlig bön, i samband med deras närvaro vid fotbolls-VM", säger Ronald Lauder, Judiska världskongressens ordförande, i ett uttalande enligt flera medier.

Uppskattningsvis 10 000 judiska fotbollssupportrar från framför allt Israel väntas resa till Qatar under VM.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!