Guide: Fotbolls-VM torsdag 24 november

Vad: Schweiz–Kamerun, grupp G


När: Torsdag klockan 11.00

Var: al-Janoub-stadion, al-Wakrah

Tv: SVT1/SVT Play

+ Går i Millas fotspår?

Kamerun charmade fotbollsvärlden i VM 1990. Till stor del tack vare Roger Milla, den då 38-årige veteranen som gjorde fyra mål när landet nådde kvartsfinal.

I Qatar hoppas "de otämjbara lejonen" på en annan rutinerad anfallare. Eric Maxim Choupo-Moting, 33, har varit stekhet på slutet i klubblaget Bayern München, och blev även målskytt i VM-genrepet mot Panama.

+ Möter födelselandet

VM-premiären blir synnerligen speciell för Schweiz Breel Embolo. Anfallaren är född i Kamerun och flyttade till Schweiz med sin mamma som sexåring. De flesta i familjen bor dock kvar i Kamerun.

— Det blir en väldigt känslosam match för min familj, säger Embolo enligt Blick.

+ Målvakten får grönt ljus

Det har in i det sista varit osäkert om Yann Sommer kommer till spel mot Kamerun. Målvakten har varit skadad och spelade ingen av Borussia Mönchengladbachs sista sex ligamatcher före VM-uppehållet.

Men häromdagen gav Schweiz medicinska team 33-åringen grönt ljus för att spela i premiären, rapporterar nationella medier.

Vad: Uruguay–Sydkorea, grupp H

När: Torsdag klockan 14.00

Var: Education City Stadium, al-Rayyan

Tv/radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten

+ Anfallsstjärnan spelklar

Sydkoreas hopp vilar på Son Heung-Mins axlar. Det har dock funnits stora frågetecken för Tottenhamanfallaren efter den ansiktsfraktur han ådrog sig för några veckor sedan.

Men nu står det klart att Son kommer till spel i VM-premiären. Det bekräftar förbundskaptenen Paulo Bento på en presskonferens.

+ Nytt på tränarbänken

Óscar Tabárez har varit ett stående inslag på Uruguays bänk i VM-sammanhang. Tränarvetaren har lett landslaget i fyra VM-slutspel (1990, 2010, 2014 och 2018), men fick sparken för ett år sedan efter den svaga starten på kvalet.

I Qatar blir det i stället VM-debut för 47-årige Diego Alonso, som ersatte Tabárez i fjol.

+ Rutinerat Uruguay

Om förbundskaptenen saknar rutin från VM, går det inte att säga detsamma om spelarna. Uruguay har rest till Qatar med ett erfaret lag. I truppen finns fem spelare – Luis Suárez, Edinson Cavani, Diego Godín, Martín Cáceres och Fernando Muslera – som har varit med i de tre senaste VM-slutspelen.

Vad: Portugal–Ghana, grupp H

När: Torsdag klockan 17.00

Var: Stadium 974, Doha

Tv/radio: TV4/C More/P4 Radiosporten

+ Klubblös Ronaldo redo

Portugals VM-förberedelser har framför allt handlat om Cristiano Ronaldo. På tisdagen stod det klart att Manchester United bryter kontraktet med superstjärnan efter en uppmärksammad tv-intervju, där Ronaldo sågade klubben, ägarna och tränaren.

Ronaldo menar dock att kontroversen inte kommer att påverka honom negativt i VM.

— Vi har haft bra träningar, både laget och jag själv, jag är redo att starta VM på bästa möjliga vis, säger han på en presskonferens.

+ Presidenten på plats

Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa kommer att vara på plats i Qatar under VM. Men inte bara för att stötta landslaget.

Presidenten kommer även att lyfta andra frågor under sin vistelse.

— Jag kommer att vara med i en debatt om utbildning, och en av de grundläggande bitarna i utbildning är mänskliga rättigheter. Därför kommer jag i övermorgon (läs: torsdag) att diskutera mänskliga rättigheter i Qatar, säger han enligt portugisiska medier.

+ Självsäker förbundskapten

Ghana är inte en av favoriterna till att ta hem VM-pokalen i Qatar.

Men kvartsfinalplatsen från VM 2010 kommer att överträffas. Det tror i alla fall förbundskaptenen Otto Addo.

— Vårt mål är att nå final, säger han i en intervju med spanska As, och får sedan frågan vilket lag han tycker är favorit att vinna VM:

— Ghana, svarar Addo, och tillägger att han menar allvar.

Vad: Brasilien–Serbien, grupp G

När: Torsdag klockan 20.00

Var: Lusailstadion, Lusail

Tv/radio: TV4/C More/P4 Radiosporten

+ VM-hjälten stöttar Neymar

Neymar är en av VM:s allra största stjärnor. Den brasilianske anfallaren har dock fått utstå en hel del kritik genom åren för saker som hänt vid sidan av planen.

Alla har dock inte ett ont öga till fixstjärnan.

"Det är lugnt, gör det du ska på planen och försök glömma allt annat, allt ljud som kommer från utsidan", skriver Romário, brasiliansk VM-hjälte 1994, på sajten The Player's Tribune.

+ Höjddueller i fokus

För att Brasilien ska få en bra start på VM krävs det att man hanterar spelet i luften. Tv-kanalen Globo noterar att Serbien har VM:s mest storvuxna lag, med en genomsnittslängd på 187,1 centimeter, att jämföra med Brasiliens 180,7.

— Vi ska göra allt för att neutralisera deras styrkor, säger brasilianske anfallaren Richarlison på en presskonferens.

+ Serbiens vägvisare

Serbien har sedan Jugoslaviens upplösning aldrig lyckats ta sig vidare från ett VM-gruppspel.

Förbundskaptenen Dragan Stojkovic har det däremot, som mittfältare i det jugoslaviska landslag som nådde kvartsfinal i VM 1990.

— Med sin erfarenhet kan han visa oss hur vi ska lyckas i det här mästerskapet, säger anfallaren Aleksandar Mitrovic enligt internationella medier.

TT
/
/
/
/
/
/
SVT
/
USA
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Friidrotten sågas för OS-prispengar

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

1 timme sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

3 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

3 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

idag 14:32
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

idag 14:15
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.