Efter tumultet i tidigare klubblaget Manchester United riktar Cristiano Ronaldo nu blicken mot VM-premiären. Arkivbild.
Efter tumultet i tidigare klubblaget Manchester United riktar Cristiano Ronaldo nu blicken mot VM-premiären. Arkivbild. - Foto: TT

Guide: Dagens VM-matcher

Nyckelspelare spelklara, Cristiano Ronaldo går in i turneringen och ett nytt namn på tränarbänken. Här är allt du behöver veta inför dagens matcher i fotbolls-VM.


Vad: Schweiz–Kamerun, grupp G

När: Klockan 11.00

Var: al-Janoub-stadion, al-Wakrah

Tv: SVT1/SVT Play

+ Går i Millas fotspår?

Kamerun charmade fotbollsvärlden i VM 1990. Till stor del tack vare Roger Milla, den då 38-årige veteranen som gjorde fyra mål när landet nådde kvartsfinal.

I Qatar hoppas "de otämjbara lejonen" på en annan rutinerad anfallare. Eric Maxim Choupo-Moting, 33, har varit stekhet på slutet i klubblaget Bayern München där han gjort, sex mål och två assist under hösten. Anfallaren blev även målskytt i VM-genrepet mot Panama.

+ Möter födelselandet

VM-premiären blir synnerligen speciell för Schweiz Breel Embolo. Anfallaren är född i Kamerun och flyttade till Schweiz med sin mamma som sexåring. De flesta i familjen bor dock kvar i Kamerun.

— Det blir en väldigt känslosam match för min familj, säger Embolo enligt Blick.

+ Målvakten får grönt ljus

Det har in i det sista varit osäkert om målvakten Yann Sommer kommer till spel mot Kamerun. Han har varit skadad och spelade ingen av Borussia Mönchengladbachs sista sex ligamatcher före VM-uppehållet.

Men häromdagen gav Schweiz medicinska team 33-åringen grönt ljus för att spela i premiären, rapporterar nationella medier.

Vad: Uruguay–Sydkorea, grupp H

När: Klockan 14.00

Var: Education City Stadium, al-Rayyan

Tv/radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten

+ Nyckelspelaren spelklar

Sydkoreas hopp vilar på Tottenhamstjärnan Son Heung-Mins axlar. Det har dock funnits stora frågetecken om anfallaren hinner bli spelklar efter den ansiktsfraktur han ådrog sig för några veckor sedan.

Men nu står det klart att Son kommer till spel i VM-premiären. Det bekräftar förbundskaptenen Paulo Bento på en presskonferens.

+ Nytt namn på tränarbänken

Óscar Tabárez har varit ett stående inslag på Uruguays bänk i VM-sammanhang. Tränarvetaren har lett landslaget i fyra VM-slutspel (1990, 2010, 2014 och 2018), men fick sparken för ett år sedan efter den svaga starten på kvalet.

I Qatar blir det i stället VM-debut för 47-årige Diego Alonso, som ersatte Tabárez i fjol.

+ Ett rutinerat Uruguay

Om förbundskaptenen saknar rutin från VM, går det inte att säga detsamma om spelarna. Uruguay har rest till Qatar med ett erfaret lag. I truppen finns fem spelare – Luis Suárez, Edinson Cavani, Diego Godín, Martín Cáceres och Fernando Muslera –  alla har varit med i de tre senaste VM-slutspelen.

Vad: Portugal–Ghana, grupp H

När: Klockan 17.00

Var: Stadium 974, Doha

Tv/radio: TV4/C More/P4 Radiosporten

+ Klubblös Ronaldo redo

Portugals VM-förberedelser har framför allt handlat om Cristiano Ronaldo. På tisdagen stod det klart att Manchester United bryter kontraktet med superstjärnan efter en uppmärksammad tv-intervju med journalisten Piers Morgan. Där Ronaldo sågade bland annat klubben, ägarna och tränaren.

Ronaldo menar dock att kontroversen inte kommer att påverka honom negativt i VM.

— Vi har haft bra träningar, både laget och jag själv, jag är redo att starta VM på bästa möjliga vis, säger han på en presskonferens.

Portugals förbundskapten Fernando Santos menar att Portugals förberedelser inte har påverkats av detta.

– Alla är fokuserade på VM, stämningen i laget är bra och de vet vad de ska göra, säger han på presskonferensen.

+ Presidenten på plats

Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa kommer att vara på plats i Qatar under VM. Men inte bara för att stötta landslaget.

Presidenten kommer även att lyfta andra frågor under sin vistelse.

— Jag kommer att vara med i en debatt om utbildning, och en av de grundläggande bitarna i utbildning är mänskliga rättigheter. Därför kommer jag i övermorgon (läs: torsdag) att diskutera mänskliga rättigheter i Qatar, säger han enligt portugisiska medier.

+ Självsäker förbundskapten

Ghana är inte en av favoriterna till att ta hem VM-pokalen i Qatar.

Men kvartsfinalplatsen från VM 2010 kommer att överträffas. Det tror i alla fall förbundskaptenen Otto Addo.

— Vårt mål är att nå final, säger han i en intervju med spanska As, och får sedan frågan vilket lag han tycker är favorit att vinna VM:

— Ghana, svarar Addo, och tillägger att han menar allvar.

Vad: Brasilien–Serbien, grupp G

När: Klockan 20.00

Var: Lusailstadion, Lusail

Tv/radio: TV4/C More/P4 Radiosporten

+ Legendaren stöttar Neymar

Neymar är en av VM:s allra största stjärnor. Den brasilianske anfallaren har dock fått utstå en hel del kritik genom åren för saker som hänt vid sidan av planen.

Alla har dock inte ett ont öga till fixstjärnan.

"Det är lugnt, gör det du ska på planen och försök glömma allt annat, allt ljud som kommer från utsidan", skriver Romário, brasiliansk VM-hjälte 1994, på sajten The Player's Tribune.

+ Höjddueller i fokus

För att Brasilien ska få en bra start på VM krävs det att man hanterar spelet i luften. Tv-kanalen Globo noterar att Serbien har VM:s mest storvuxna lag, med en genomsnittslängd på 187,1 centimeter, att jämföra med Brasiliens 180,7.

— Vi ska göra allt för att neutralisera deras styrkor, säger brasilianske anfallaren Richarlison på en presskonferens.

+ Serbiens vägvisare

Serbien har sedan Jugoslaviens upplösning aldrig lyckats ta sig vidare från ett VM-gruppspel.

Förbundskaptenen Dragan Stojkovic har det däremot, som mittfältare i det jugoslaviska landslag som nådde kvartsfinal i VM 1990.

— Med sin erfarenhet kan han visa oss hur vi ska lyckas i det här mästerskapet, säger anfallaren Aleksandar Mitrovic enligt internationella medier.

TT
/
/
/
/
/
/
SVT
/
USA
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

2 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

3 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.