Stockholm

Danske tränaren vill se fler protester mot Fifa

Danmarks assisterande förbundskapten under torsdagens pressträff under fotbolls-VM i Doha.
Danmarks assisterande förbundskapten under torsdagens pressträff under fotbolls-VM i Doha. Foto: TT

De danska spelarna får inte kommentera den uppmärksammade tyska protesten mot Fifa under fotbolls-VM.Men assisterande förbundskaptenen Morten Wieghorst kunde inte hålla sig.Det var en bra markering. Det skulle vara ännu starkare om andra följde efter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den första veckan av VM i Qatar har präglats av långt mer än bara det sportsliga.

Det blev tydligt när Danmark på torsdagen höll pressträff inför helgens match mot Frankrike, och spelarna Anders Christensen och Jesper Lindstrøm fick frågor om det som händer vid sidan av planen.

— Vi här för att prata om fotboll och om lördagens match mot Frankrike, betonade den danska presschefen Jakob Høyer enligt Ritzau.

Bakgrunden är de senaste dagarnas spända situation mellan främst Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och sju europeiska VM-landslag som ville markera för mångfald och inkludering i ett arrangörsland där homosexualitet är olagligt.

Uppmärksammat lagfoto

Sedan flera månader tillbaka hade England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Schweiz meddelat Fifa att de planerade att låta sina respektive lagkaptener bära den så kallade "One Love"-bindeln.

Men det stoppade Fifa i sista stund, genom hot om sportsliga straff som gula kort och avstängningar.

Landslagen vek sig för skrämseltaktiken, men det tyska landslaget lät sig inte tystas helt.

Inför onsdagens premiärmatch mot Japan valde den tyska startelvan att under lagfotot täcka för sina munnar med var sin hand som en protest mot Fifa.

— Fifa sätter munkavle på oss, förklarade Tysklands förbundskapten Hansi Flick efteråt.

Frågan är om protesterna kommer att sprida sig ytterligare. Schweiz lagkapten Granit Xhaka sade under onsdagen att det schweiziska laget inte planerar att kopiera den tyska markeringen till torsdagens premiärmatch mot Kamerun.

Bara fotbollsfrågor

Och Danmark, vars förbund varit öppet i sin kritik mot Fifas agerande, verkar från och med nu också vilja lägga fokus på det som händer på planen. Redan under onsdagen sade förbundskapten Kasper Hjulmand att han bara kommer att svara på frågor om det sportsliga under resten av VM, även om han också varit tydlig med att han inte är bekväm med att mästerskapet spelas i Qatar.

— Det finns så mycket jag skulle vilja säga, och så många saker jag skulle vilja göra. Det är sådant jag kämpar med. Jag ska erkänna att jag känner mig lite vilsen och har svårt att finna mig i allt det här, har Hjulmand tidigare berättat.

På förbundets begäran ägnade spelarna Andreas Christensen och Jesper Lindstrøm torsdagens presskonferens åt att svara på frågor om matchen mot Frankrike och om skadade lagkamraten Thomas Delaney, som missar resten av VM.

Men assisterande förbundskaptenen Morten Wieghorst, som också deltog på presskonferensen, kunde inte låta bli att ändå uppmärksamma den tyska protesten.

— Personligen tycker jag att det var en bra markering. Det skulle bli en ännu starkare markering om andra följde efter, sade Wieghorst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.