Börje Salming i avbytarbåset under en ishockeymatch med Tre kronor 1975. Arkivbild.
Börje Salming i avbytarbåset under en ishockeymatch med Tre kronor 1975. Arkivbild. - Foto: TT

Pionjären Salming öppnade NHL-dörren

Svensk idrott har sorg.Börje Salming har avlidit.Ishockeyikonen blev 71 år gammal.


Den 10 augusti 2022 offentliggjorde Salming, bland annat via TT, att han hade drabbats av den obotliga nervsjukdomen ALS.

Sjukdomsförloppet blev hastigt och 24 november kom beskedet att Salming somnat in.

Börje Salming föddes den 17 april 1951 i Kiruna och blev under sin framgångsrika karriär en av de största idrottsikonerna i Sverige.

Det finns ishockeyspelare som vunnit fler titlar än Salming, men ingen gjorde ett så stort avtryck i NHL som Kirunasonen.

Pionjär

Några svenskar hade redan prövat lyckan i NHL, men Salming kom att öppna dörren på vid gavel för svenska ishockeyspelare i Nordamerika.

Svenskar kallades föraktfullt för "Chicken Swedes" i NHL innan Salming gjorde entré.

När han kom till klassiska Toronto Maple Leafs 1973 blev han snabbt en publikfavorit. Den svenske backen var inte bara extremt talangfull, han satte också laget framför allt annat med sitt uppoffrande spel.

Han var totalt hänsynslös mot sin egen kropp när han exempelvis täckte skott i en frekvens som få andra.

Börje Salming täckte skott med en frekvens som få andra. Här i Sveriges gruppspelsmatch mot USA i Canada Cup i Maple Leafs Gardens 1976. Arkivbild.

Han kom till NHL under en tid när spelet var rått och brutalt, men backade inte för någon.

— Jag tänkte aldrig efter utan körde bara på av det som jag hade lärt mig i Kiruna och i Brynäs. Det var tufft att komma till NHL med alla galningar, men jag fick träna på att slåss och försvara mig, sade Salming i en intervju med Expressen inför sin 70-årsdag.

Begreppet "Chicken Swedes" kom att användas allt mer sällan för att till slut försvinna.

Börje Salmings bild i taket till Torontos hemmaarena Maple Leaf Gardens. Arkivbild.

Ovationerna 1976

Att Salming var populär i Toronto blev allmänt känt. Men hur stor han egentligen var hade folk här hemma dålig koll på då inga matcher tv-sändes och rapporteringen från NHL var sparsmakad.

Så kom Canada Cup 1976.

Och vi alla förstod.

Inför matcherna mot hemmanationen Kanada och mot USA i Maple Leaf Gardens i Toronto presenterades spelarna i båda lagen i en lineup och när Börje Salmings namn ropades upp följde en flera minuter lång stående ovation.

En blyg 25-årig Salming visste inte vart han skulle ta vägen.

— Hur kan de göra det med en svensk som kommer över där och så plötsligt får jag en stående ovation i stället för Kanada, sade Börje Salming i SVT-dokumentären Hockeyns historia.

När Tidernas hockeygala arrangerades i Avicii arena i november utsågs ovationerna för Salming till tidernas ögonblick i svensk ishockey.

Börje Salming i aktion under en Legend Classic Tour-match i Toronto 2005. Arkivbild.

Efter att ha flyttat från Kiruna AIF till klassiska Brynäs, där han återförenades med hockeybrodern Stig, blev det 17 NHL-säsonger, 16 i Toronto och en avslutande i Detroit.

Sedan avslutade han karriären med tre säsonger i AIK i elitserien.

Börje Salming vann två SM-guld med Brynäs, tog silver och brons i VM och spelade OS 1992 – 40 år gammal.

Han innehar fortfarande Toronto Maple Leafs poängrekord för backar, spelade totalt 1 229 matcher i NHL och Stanley Cup-slutspelet, togs sex gånger ut i NHL:s första- eller andra All Star-lag och nominerades fem gånger till Norris Trophy, priset som bäste back.

Han blev förste svensk att väljas in i Hockey Hall of Fame och står staty utanför Torontos nuvarande hemmaarena Scotiabank Arena.

Börje Salming. Arkivbild.
TT
/
/
/
AIK
/
nhl
/
/
USA
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

3 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.