Börje Salming tog emot NHL:s Hederspris tillsammans med fru Pia och barn vid Tidernas hockeygala. Arkivbild.
Börje Salming tog emot NHL:s Hederspris tillsammans med fru Pia och barn vid Tidernas hockeygala. Arkivbild. - Foto: TT

Salming hyllades dubbelt – "betydde allt"

Börje Salming påverkade en hel ishockeyvärld.Bland det sista han fick vara med om var att hyllas i både Kanada och i Sverige.Det betydde allt för honom, säger nära vännen Darryl Sittler.


Börje Salmings ALS accelererade snabbt. Från det att han fick diagnosen i somras blev han snabbt sämre.

På torsdagen kom nyheten om att ishockeylegendaren hade avlidit. Han blev 71 år gammal.

Trots sjukdomstillståndet tog sig Salming till Toronto i början av november där han hyllades under två känslosamma kvällar i rad i Toronto Maple Leafs hemmarena, klubben där han tillbringade 16 säsonger och fick ikonstatus.

"Visade viljan"

Knappt ett öga var torrt och bredvid sig hade han vännen och tidigare lagkamraten Darryl Sittler.

— Det var ett mäktigt ögonblick. Han visade den vilja han alltid har haft och det blev ett kärt minne för honom själv, hans familj och för alla oss andra, säger Sittler till TT.

TT: Vad betydde det för Börje att få vara med om det?

— Det betydde allt för honom. Jag pratade med Teresa och Anders (Börje Salmings barn) och Pia (Salmings fru) och de sade att han inte har varit så glad sedan innan han blev sjuk. Att han fick vara med tidigare lagkamrater, supportrar och visa sin kärlek. Det var ett speciellt ögonblick, säger Sittler.

Darryl Sittler, Börje Salming och Mats Sundin under Salmings hyllning i Toronto i början av november. Arkivbild.

Han fortsätter:

— Sådana ögonblick händer inte ofta i livet och det här var ett sådant ögonblick. Även om man inte är Torontosupporter eller Salmingsupporter så kan man inte bli annat än rörd av den mänskliga aspekten i det hela.

Den 17 november var Salming på plats med sin familj i Avicii arena när Tidernas hockeygala anordnades för att fira att svensk ishockey fyllde 100 år. Trots att det var fullt med stjärnor och profiler från flera olika generationer var Salming den klarast lysande stjärnan.

Lidströms stora idol

Han fick en lång och spontan stående ovation direkt när galan började och såg märkbart rörd ut. När han sedan fick ta emot NHL:s hederspris och tog sig ut på scenen tillsammans med sin familj var det rejält känslosamt i arenan.

Att han har betytt för mycket för svensk ishockey märktes sannerligen.

— Jättemycket. Det var min idol och jag lekte att jag var Börje Salming som grabb. När jag fick spela med honom i Canada Cup 1991 var det en dröm som gick i uppfyllelse. Sedan har jag fått lära känna honom utanför isen och vilken fin människa han är. Osjälvisk, tänker på andra hela tiden, ödmjuk. Jag kallar honom en riktigt bra vän, sade backlegendaren Nicklas Lidström.

Forwardsikonen Peter Forsberg instämde:

— En sådan kämpe, då och nu. Då på isen och nu mot den här sjukdomen. Det är så han är. En jävla kämpe.

TT
/
/
/
/
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark högt upp i Texas

1 timme sedan

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.