Mario Ferri sprang in med en regnbågsflagga under matchen mellan Portugal och Uruguay.
Mario Ferri sprang in med en regnbågsflagga under matchen mellan Portugal och Uruguay. - Foto: TT

Inte första gången "Falken" stormar planen

När Mario Ferri stormade planen under matchen mellan Portugal och Uruguay var det inte första gången. Fotbollsspelaren och aktivisten har utfört protester på fotbollsplanen i över tio år.


Mario Ferri, med smeknamnet "Il Falco" – Falken, har faktiskt en helt vanlig karriär på fotbollsplanen. Han har varit proffs i nio år, senast i United Sports Club i indiska division 2, skriver Evening Standard.

Men det är för andra insatser på planen som den 35-årige italienaren utmärkt sig mest.

Krav på Lippi

Redan 2009 rusade Ferri in på planen under en match mellan Italien och Nederländerna och krävde att Antonio Cassano skulle tas ut till VM-truppen.

Året efter, vid VM i Sydafrika, var Ferri tillbaka – nu med ett meddelande till förbundskaptenen Marcello Lippi vars Cassano-lösa lag redan var ute ur turneringen. "Lippi, vad var det jag sa."

Senare samma år började Ferris meddelanden bli politiska. Under finalen i VM för klubblag stormade han planen med budskapet "Befria Sakineh". Han syftade på iranska Sakineh Mohammadi Ashtiani som hade dömts att stenas till döds.

Vid fotbolls-VM i Brasilien dök Ferri upp igen, i en match mellan Belgien och USA, med en uppmaning att befria favelornas barn.

"Rädda Ukraina"

Men Ferri har också tagit sitt engagemang utanför fotbollsplanen. Bara veckor efter att Ryssland invaderat Ukraina hyrde han en bil för att hjälpa människor fly över gränsen till Polen.

"Rädda Ukraina" var också ett av budskapen på hans tröja när han stormade planen under matchen mellan Portugal och Uruguay i VM i Qatar tillsammans med "respekt för iranska kvinnor". Han bar också på en regnbågsflagga.

Den portugisiske mittfältaren Rúben Neves uttryckte efter matchen sitt stöd för protesten.

— Vi hoppas att inget händer killen, för vi förstår hans budskap och jag tror att världen också förstod det.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Barcelonas kollaps – utslaget efter röda kort

Superdrama i Dortmund – vidare till semifinal

Vändning åt ena hållet, snabbt svar från det andra. Efter sex mål, och en match som svajade lika mycket som supportrarnas stora flaggor, är Dortmund åter i CL-semifinal efter 4–2, totalt 5–4, mot Atlético Madrid.

Två raka förluster: "Gäller att nollställa"

Efter två raka förluster gäller det att nollställa inför avgörandet, konstaterar Skellefteås lagkapten Jonathan Pudas. Och kanske undvika utvisningsbåset lite mer? Ja, det är ju en jättenyckel så klart, säger han.

Ny Frölundaseger – utjämnat i semifinalen

1 timme sedan
Skellefteå hade två matchbollar. Men Frölunda har räddat båda. Efter 3–1 i den sjätte semifinalen är det utjämnat i matchserien. Nu avgörs allt i Skellefteå på torsdag. Det går i rätt riktning hela tiden, säger Max Friberg till TV4 Play.

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

3 timmar sedan
Oscar Engsund har mottagit hot och hat efter övergången från Oskarshamn till HV71, berättar 30-åringen i en intervju med Barometern.

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

idag 19:46
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.